Innovation organisationnelle pour la réduction des produits phytosanitaires : retours de viticulteurs français
Abstract
Agricultural production is subject to a number of climatic changes that increase the occurrence of diseases, impacting harvests and incomes. While weather insurance provides protection against frost or hail, there is no crop insurance against health risks available yet in Europe, leaving farmers to rely on the use of pesticides. This article looks at the views of French winegrowers on an integrated approach combining an insurance scheme and a decision-making tool, in order to reduce the use of fungicides. This innovation, has been tested at small scale, and could be deployed on a national scale. A thematic analysis of the comments made by 82 French winegrowers highlights the determinants of its adoption.
Aggravées par les évolutions climatiques, les maladies des cultures mettent en péril les récoltes et les revenus agricoles. Si les assurances climatiques permettent de se prémunir contre le gel ou la grêle, il n'existe pas à ce jour d'assurance contre le risque sanitaire en Europe, laissant les agriculteurs s'en remettre aux pesticides. Cet article s'intéresse aux avis de viticulteurs français sur une approche intégrée combinant un dispositif assurantiel et un outil d'aide à la décision, afin de diminuer l'utilisation de fongicides. Cette innovation, testée à ce jour à petite échelle, pourrait être déployée à l'échelle nationale. Une analyse thématique des commentaires de 82 viticulteurs français met en lumière les déterminants de son adoption.
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