Recherche - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement

Filtrer vos résultats

54 résultats

Influence de l'âge sur la mastication

Olivier Blanc , Alain Woda , Marie-Agnès Peyron
Cahiers de l'ADF, 2003, 6 (14-15), pp.44-49
Article dans une revue hal-02670765v1

Relationship between taste and chewing patterns of visco‐elastic model foods

M Alfonso , Eric Neyraud , O Blanc , Marie-Agnès Peyron , E Dransfield
Journal of Sensory Studies, 2002, 17 (2), pp.193-206. ⟨10.1111/j.1745-459X.2002.tb00342.x⟩
Article dans une revue istex hal-01867997v1

Systematic review of non-pharmacological interventions to prevent or treat malnutrition in older people. The SENATOR (ONTOP series) and MaNuEL Knowledge Hub project

A. Correa-Pérez , J. Abraha , A. Collinson , Dominique Dardevet , L. de Groot , et al.
14th EuGMS, International Congress of the European Geriatric Medicine Society "Advancing Geriatric Medicine in a Modern World", Oct 2018, Berlin, Germany. Editions Springer, European Geriatric Medicine, 9 (Suppl 1), pp.S1-S367, 2018, European Geriatric Medicine. ⟨10.1007/s41999-018-0097-4⟩
Poster de conférence hal-01902827v1

Underlying evidence for the health benefits of fermented foods in humans

F Rul , C Béra-Maillet , M C Champomier-Vergès , K E El-Mecherfi , B Foligné , et al.
Food and Function, 2022, 13, pp.4804 - 4824. ⟨10.1039/d1fo03989j⟩
Article dans une revue hal-04726471v1

Effet des tanins de châtaignier sur la digestion in sacco et in vivo des matières azotées chez les ruminants

V. Decruyenaere , Didier Remond , N. Zimmer , C. Poncet , A. Jebri , et al.
3. Rencontres, Dec 1996, Paris, France
Communication dans un congrès hal-02770425v1
Image document

Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les enfants de 4 à 17 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson , et al.
[0] Saisine n°2017-SA-0142, Anses. 2019, 41 p
Rapport hal-02790439v1

An international network for improving health properties of food by sharing our knowledge on the digestive process

Didier Dupont , A. Bordoni , A. Brodkorb , F. Capozzi , T. Cirkovic Velickovic , et al.
Food Digestion, 2011, 2, pp.23-25. ⟨10.1007/s13228-011-0011-8⟩
Article dans une revue hal-01173395v1

Effect of feed intake on ovine hindlimb protein metabolism based on thirteen amino acids and arterio-venous techniques

S.O. Hoskin , Isabelle Savary-Auzeloux , G. Zuur , G.E. Lobley
British Journal of Nutrition, 2001, 86 (5), pp.577-585
Article dans une revue hal-02673324v1

Lutter contre l’obésité avec des fibres

Isabelle Savary-Auzeloux
2023
Article de blog scientifique hal-04726991v1
Image document

Skeletal muscle protein synthesis in adult and old rats

Isabelle Savary-Auzeloux , Dominique Dardevet , E. Debras , C. Sornet , P. Patureau Mirand , et al.
Reproduction Nutrition Development, 1999, 39 (1), pp.98-99
Article dans une revue hal-00900276v1

Des innovations pour limiter la fonte musculaire : une bactérie au secours du muscle du senior

Isabelle Savary-Auzeloux , Jean-Marc Chatel , Dominique Dardevet
Faits Marquants AlimH 2022, 2023
Autre publication scientifique hal-04726948v1

Casein structures differently affect postprandial amino acid delivery through their intra-gastric clotting properties

Audrey Boulier , Sylvain Denis , Gwénaële Henry , Sylvie Guerin , Monique Alric , et al.
Food Chemistry, 2023, 415, pp.135779. ⟨10.1016/j.foodchem.2023.135779⟩
Article dans une revue hal-04010950v1
Image document

In vitro models of gut digestion across childhood: current developments, challenges and future trends

Elora Fournier , Charlène Roussel , Alessandra Dominicis , Delphine Ley , Marie-Agnès Peyron , et al.
Biotechnology Advances, 2022, 54, pp.107796. ⟨10.1016/j.biotechadv.2021.107796⟩
Article dans une revue hal-03289864v1

En cas de surpoids, les fibres alimentaires fermentescibles favorisent la dégradation des lipides dans le muscle par les mitochondries

Isabelle Savary-Auzeloux
Minute Recherche Université Clermont Auvergne, 2023
Autre publication scientifique hal-04726977v1
Image document

La qualité des aliments d’origine animale : enseignements d’une expertise scientifique collective

Sophie Prache , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza , Pierre-Etienne Bouillot , et al.
26. Rencontres autour des Recherches sur les Ruminants (3R 2022), Institut de l'Elevage; INRAE, Dec 2022, Paris, France. pp.427-438
Communication dans un congrès hal-03960288v1

MuRF1 invalidation protects skeletal muscles from atrophy but alters liver metabolism

Laurent Mosoni , Arno Germond , Cécile Coudy-Gandilhon , Mélodie Malige , Agnès Claustre , et al.
Third annual meeting of the ProteoCure COST Action, May 2024, Warsaw (POLAND), Poland
Communication dans un congrès hal-04712592v1
Image document

Combining Plant Proteins to Achieve Amino Acid Profiles Adapted to Various Nutritional Objectives—An Exploratory Analysis Using Linear Programming

Laurianne Dimina , Jean-François Huneau , Didier Remond , François Mariotti
Frontiers in Nutrition, 2022, 8, pp.809685. ⟨10.3389/fnut.2021.809685⟩
Article dans une revue hal-03553998v1
Image document

Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps

Tanja Kongerslev Thorning , Hanne Christine Bertram , Jean-Philippe Bonjour , Lisette de Groot , Didier Dupont , et al.
The American Journal of Clinical Nutrition, 2017, 105 (5), pp.1033-1045. ⟨10.3945/ajcn.116.151548⟩
Article dans une revue hal-01595638v1
Image document

Underlying evidence for the health benefits of fermented foods in humans

F Rul , C Béra-Maillet , M C Champomier-Vergès , K E El-Mecherfi , B Foligné , et al.
Food and Function, 2022, 13, pp.4804 - 4824. ⟨10.1039/d1fo03989j⟩
Article dans une revue hal-04345288v2
Image document

Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les femmes enceintes ou allaitantes

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson , et al.
[0] Saisine n°2017-SA-0141, Anses. 2019, 53 p
Rapport hal-04314263v1
Image document

Avis de l'Anses relatif à l’actualisation des repères alimentaires du PNNS pour les enfants de 0 à 3 ans

François Mariotti , Catherine Atlan , Catherine Bennetau-Pelissero , Marie‐christine Boutron-Ruault , Jean-Louis Bresson , et al.
[0] Saisine n°2017-SA-0145, Anses. 2019, 55 p
Rapport hal-04297740v1

Est-il possible de prévenir les pathologies associées au vieillissement en ciblant l’intestin ?

Isabelle Savary-Auzeloux
Journées Annuelles de la Société Française de Gériatrie et de Gérontologie (JASGG), Société Française de Gériatrie et de Gérontologie, Nov 2023, Paris CNIT, France
Communication dans un congrès hal-04726997v1
Image document

Quality of animal-source foods: lessons from a collective scientific expertise

Sophie Prache , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza , Pierre-Étienne Bouillot , et al.
INRAE Productions Animales, 2023, 36, pp.7480. ⟨10.20870/productions-animales.2023.36.1.7480⟩
Article dans une revue hal-04178183v1
Image document

Effect of salivary fluid characteristics on the physical features of in vitro bread bolus: from the absence of saliva to artificially simulated hypersalivation

Alejandro Avila-Sierra , Nicolas Decerle , Marco Ramaioli , Marie-Agnès Peyron
Food Research International, 2024, 175, pp.113753. ⟨10.1016/j.foodres.2023.113753⟩
Article dans une revue hal-04329173v1

Oral declines and mastication deficiencies cause alteration of food bolus properties

Marie-Agnès Peyron , Véronique Santé-Lhoutellier , Olivier François , Martine Hennequin
Food and Function, 2018, 9 (2), pp.1112-1122. ⟨10.1039/C7FO01628J⟩
Article dans une revue hal-01694176v1

Bien manger, bien vieillir: l'art de bien se nourrir après 50 ans

Isabelle Savary-Auzeloux , Clément Lahaye
Alimentation-Nutrition : Une approche et des besoins aux différents stades et profils de vie, Vegepolys valley; Gérontopôle AURA; Clermont Innovation week, Apr 2024, Clermont Ferrand, France
Communication dans un congrès hal-04760380v1

Qualité des aliments d'origine animale : production et transformation

Sophie Prache , Véronique Santé-Lhoutellier , Catherine Donnars , Camille Adamiec , Thierry Astruc , et al.
Editions Quae, 170 p., 2021, Matière à débattre et décider, 978-2-7592-3277-2
Ouvrage hal-03174821v1
Image document

Review: Quality of animal-source foods

Sophie Prache , Camille Adamiec , Thierry Astruc , Elisabeth Baéza , Pierre-Etienne E Bouillot , et al.
Animal, 2022, 16 (Suppl. 1), pp.100376. ⟨10.1016/j.animal.2021.100376⟩
Article dans une revue hal-03445602v1

Utilization of tryptophane by kynurenine, indoles and serotonin pathways are modified by fructose

Andreu Gual-Grau , Marianne Jarzaguet , Dominique Dardevet , Didier Remond , Antoine Lefèvre , et al.
74th EAAP Annual Meeting, European Federation of Animal Science, Aug 2023, Lyon, France
Communication dans un congrès hal-04726938v1

Une bactérie probiotique capable de limiter la fonte musculaire dans un modèle d’individu âgé dénutri

Isabelle Savary-Auzeloux , Muriel Thomas , Christophe Chassard
Faits marquants AlimH 2022, 2023
Autre publication scientifique hal-04726957v1