P. Bendjebbar, La trajectoire d'institutionnalisation de l'agriculture biologique en Ouganda, success story de l'Afrique subsaharienne, Cahiers Agricultures, vol.27, issue.4, p.45003, 2018.

R. Blein, M. Bwalya, S. Chimatiro, B. Falve-dupalgre, S. Kisira et al., Les agricultures africaines, transformations et perspectives, 2013.

P. Branchet, E. Cadot, H. Fenet, D. Sebag, B. N. Ngatcha et al., Polar pesticide contamination of an urban and peri-urban tropical watershed affected by agricultural activities, Environmental Science and Pollution Research, vol.25, issue.18, pp.17690-17715, 2018.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01983363

J. Caplat, L'agriculture biologique pour nourrir l'humanité, 2012.

F. W. Geels, Technological transitions as evolutionary reconfiguration processes: A multi-level perspective and a case-study, Research Policy, vol.31, issue.8, pp.1257-1274, 2002.

. Ifoam, Définitions : Ifoam. Disponible sur, 2009.

A. Inter-agri, Étude diagnostique de l'agriculture biologique au Cameroun. Cameroun : Comité de suivi de l'atelier FAO rapport final, 2009.

C. Lamine, Changer de système : une analyse des transitions vers l'agriculture biologique à l'échelle des systèmes agrialimentaires territoriaux, Terrains & travaux, vol.20, issue.1, pp.139-156, 2012.

S. Lemeilleur and G. Allaire, Système participatif de garantie dans les labels du mouvement de l'agriculture biologique, Une réappropriation des communs intellectuels. Économie rurale. Agricultures, alimentations, territoires, vol.365, pp.7-27, 2018.

H. Leridon, Afrique subsaharienne : une transition démogra-phique explosive, Futuribles, vol.407, p.16, 2015.

J. M. Meynard, A. Messéan, A. Charlier, F. Charrier, L. Bail et al., Freins et leviers à la diversification des cultures : étude au niveau des exploitations agricoles et des filières, OCL, vol.20, issue.4, p.403, 2013.

G. Parayamil, Mapping technological trajectories of the green revolution and the gene revolution from modernization to globalization, Research Policy, vol.32, issue.6, pp.971-990, 2003.

N. Parrott and T. Marsden, The real green revolution. London: Greenpeace Environmental Trust, 2002.

V. Seufert, N. Ramankutty, and T. Mayerhofer, What is this thing called organic? How organic farming is codified in regulations, Food Policy, vol.68, pp.10-20, 2017.

L. Temple, G. Bayiha, T. Nesme, S. Mathe, and M. Kwa, Agriculture biologique et sécurité alimentaire en Afrique subsaharienne, Yaoundé : CIRAD. Disponible sur, 2016.

L. Temple, A. Gaunand, G. Trouche, and E. Vall, Évaluer les impacts des recherches en agriculture sur la société et les écosystèmes : outils, méthodes, études de cas, Cahiers Agricultures, vol.27, 2018.

S. Twarog, J. D. Van-der-ploeg, Y. Jingzhong, and S. Schneider, Rural development through the construction of new, nested, markets: Comparative perspectives from China, Brazil and the European Union, Trade and Environment Review, vol.141, issue.1, pp.133-73, 2006.

G. Vanloqueren and P. Baret, How agricultural research systems shape a technological regime that develops genetic engineering but locks out agroecological innovations, Research Policy, vol.38, issue.6, pp.971-83, 2009.

H. Willer and J. Lernoud, The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends, 2018.

G. Bayiha, L. Temple, S. Mathe, and T. Nesme, Typologie et perspective d'évolution de l'agriculture biologique au Cameroun, Cah. Agric, vol.28, p.3, 2019.