, Guide de défense des cultures, 6ème édition, ACTA édition, 2016.

. Agreste, Commission des comptes de l'agriculture de la nation: les comptes nationaux provisoires de l'agriculture en, 2017.

A. Alix, E. Barriuso, C. Bedos, B. Bonicelli, T. Caquet et al., Devenir et transfert des pesticides dans l, 2005.

M. Almagro, J. López, C. Boix-fayos, J. Albaladejo, and M. Martínez-mena, Belowground carbon allocation patterns in a dry Mediterranean ecosystem: A comparison of two models, Soil Biology and Biochemistry, vol.42, pp.1549-1557, 2010.

A. , AlpBioEco ; Results of the bio-based value chain apple: laboratory analysis. Interref Alpine Space 14, 2019.

M. Amiot-carlin, Consommation des fruits et légumes: quels avantages, quels risques ? larevuedupraticien, vol.69, pp.1-4, 2019.

M. Baude, W. E. Kunin, N. D. Boatman, S. Conyers, N. Davies et al., Historical nectar assessment reveals the fall and rise of floral resources in Britain, Nature, vol.530, pp.85-88, 2016.

R. Billeter, J. Liira, D. Bailey, R. Bugter, P. Arens et al., Journal of Applied Ecology, vol.45, pp.141-150, 2008.

, OAD : Modèle Carpocapse DGAL-Onpv, Carpocapse des pommes et des poires Cydia pomonella, 2015.

R. Chaplin-kramer and C. Kremen, Pest control experiments show benefits of complexity at landscape and local scales, Ecological Applications, vol.22, pp.1936-1948, 2012.

Z. Chen, L. Wang, A. Wei, J. Gao, Y. Lu et al., Land-use change from arable lands to orchards reduced soil erosion and increased nutrient loss in a small catchment, Science of The Total Environment, vol.648, pp.1097-1104, 2019.

C. Chenu, K. Klumpp, A. Bispo, D. Angers, C. Colnenne et al., Stocker du carbone dans les sols agricoles : évaluation de leviers d'action pour la France, Innovations Agronomiques, vol.37, pp.23-37, 2014.

H. Clément, Traité Rustica de l'Apiculture, Rustica, 2002.

S. Colombie, Le stockage du carbone et services rendus par la haie: le projet Carbocage, 2018.

J. V. Cross, M. G. Solomon, D. Chandler, P. Jarrett, P. N. Richardson et al., Biocontrol of Pests of Apples and Pears in Northern and Central Europe: 1. Microbial Agents and Nematodes, Biocontrol Science and Technology, vol.9, pp.125-149, 1999.

S. Ctifl, Structure des exploitations fruitières et légumières: évolutions entre les recensements agricoles de, pp.1-52, 2000.

A. Deloitte and A. Wageningen, Mobilisation de la biomasse agricole -Etat de l'art et analyse prospective, 2016.

C. Demestihas, Analyse des conflits et synergies entre services écosystémiques multiples en vergers de pommiers, 2017.

L. Duval, T. Binet, P. Dupraz, S. Leplay, C. Etrillard et al., Paiements pour services environnementaux et méthodes d'évaluation économique: enseignements pour les mesures agro-environnementales de la politique agricole commune -Synthèse 21, 2016.

. Eurostat, Agri-environmental indicator -soil erosion -Statistics Explained [WWW Document, 2018.

. Franceagrimer, Fruits du futur'': quelles variétés adaptées aux futurs systèmes de production arboricoles et aux futures demandes de fruits ?, Les études de FranceAgriMer, 2018.

M. Grimm, R. Jones, and L. Montanarella, Soil erosion risk in Europe. European commission directorate general, 2001.

G. G. Grove, K. C. Eastwell, A. L. Jones, and T. B. Sutton, Diseases of apple. Apples: botany, production and uses, pp.459-488, 2003.

H. Guyomard, C. Detang-dessendre, V. Requillart, and L. Soler, La Politique agricole commune doit-elle intégrer des objectifs de lutte contre le surpoids et l'obésité ?, 2018.

, INRA Sciences Sociales

R. Haines-young and M. Potschin, Common International Classification of Ecosystem services (CICES) : Consultation on Version, vol.4, 2013.

F. J. He, C. A. Nowson, and G. A. Macgregor, Fruit and vegetable consumption and stroke: meta-analysis of cohort studies, Lancet, vol.367, pp.320-326, 2006.

D. J. Iglesias, A. Quiñones, A. Font, B. Martínez-alcántara, M. Á. Forner-giner et al., Carbon balance of citrus plantations in Eastern Spain, Ecosystems & Environment, vol.171, pp.103-111, 2013.

, Appellation d'origine protégée -Appellation d'origine contrôlée, INAO, 2018.

. Inao and . Url-/les,

D. S. Karp, R. Chaplin-kramer, T. D. Meehan, E. A. Martin, F. Declerck et al., Proc Natl Acad Sci, vol.115, pp.7863-7870, 2018.

A. Klein, B. E. Vaissière, J. H. Cane, I. Steffan-dewenter, S. A. Cunningham et al., Importance of pollinators in changing landscapes for world crops, Proc. Biol. Sci, vol.274, pp.303-313, 2007.

B. Labeyrie, La réduction des phytos en Arboriculture : Résultats, témoignages et perspectives. Séquence 1 : Le réseau DEPHY -principaux enseignements & résultats des réseaux/dispositifs FERME et EXPE, 2019.

B. Labeyrie, J. Sagnes, L. Castel, N. Dubreuil, P. Kreiter et al., Réseau DEPHY EXPE : synthèse des résultats à l'échelle nationale -filière Arboriculture, 2018.

X. Le-roux, R. Barbault, J. Baudry, F. Burel, I. Doussan et al., Agriculture et biodiversité, 2008.

M. Maalouly, P. Franck, J. Bouvier, J. Toubon, and C. Lavigne, Codling moth parasitism is affected by semi-natural habitats and agricultural practices at orchard and landscape levels, Ecosystems & Environment, vol.169, pp.33-42, 2013.

L. N. Monetti and N. A. Fernandez, Seasonal population dynamics of the European red mite (Panonychus ulmi) and its predator Neoseiulus californicus in a sprayed apple orchard in Argentina (Acari: Tetranychidae, Phytoseiidae), Acarologia, vol.36, pp.325-331, 1995.

G. Montanaro, A. C. Tuzio, E. Xylogiannis, A. Kolimenakis, and B. Dichio, Carbon budget in a Mediterranean peach orchard under different management practices, Ecosystems & Environment, vol.238, pp.104-113, 2016.

L. B. Monteiro, C. Lavigne, B. Ricci, P. Franck, J. Toubon et al., Predation of codling moth eggs is affected by pest management practices at orchard and landscape levels, Ecosystems & Environment, vol.166, pp.86-93, 2013.

. Rio, B. Nguyen, D. Ding, and S. Mihrshahi, Fruit and vegetable consumption and psychological distress: cross-sectional and longitudinal analyses based on a large Australian sample, BMJ Open, vol.7, p.14201, 1992.

N. Ocean, P. Howley, and J. Ensor, Lettuce be happy: A longitudinal UK study on the relationship between fruit and vegetable consumption and well-being, Social Science & Medicine, vol.222, pp.335-345, 2019.

P. Panagos, P. Borrelli, J. Poesen, C. Ballabio, E. Lugato et al., The new assessment of soil loss by water erosion in Europe, Environmental Science & Policy, vol.54, pp.438-447, 2015.

. Pellerin, . Bamière, . Angers, . Béline, . Benoît et al., Quelle contribution de l'agriculture française à la réduction des émissions de gaz à effet de serre ? Potentiel d'atténuation et coût de dix actions techniques, 2013.

S. Pellerin, L. Barnière, C. Launay, R. Martin, M. Schiavo et al., Stocker du carbone dans les sols français: quel potentiel au regard de l'objectif 4 pour 1000 et à quel coût ? (Synthèse du rapport d'étude INRA), 2019.

R. Preud'homme, H. Hampartzoumian, R. Jumel, R. Julliard, and J. Siblet, Elaboration d'un jeu d'indicateurs permettant de mieux suivre la biodiversité en lien avec l, 2009.

R. J. Prokopy, J. L. Mason, M. Christie, and S. E. Wright, Arthropod pest and natural enemy abundance under second-level versus first-level integrated pest management practices in apple orchards: a 4-year study, Agriculture, Ecosystems & Environment, vol.57, pp.35-47, 1996.

J. Ricard, A. Garcin, M. Jay, and J. Mandrin, Biodiversité et régulation des ravageurs en arboriculture fruitière, CTIFL, 2012.

C. Royal, Suivi de la biodiversité ordinaire en milieu agricole -Valorisation des données de l'Observatoire Agricole de la Biodiversité 113, 2018.

A. Rusch, R. Chaplin-kramer, M. M. Gardiner, V. Hawro, J. Holland et al., Agricultural landscape simplification reduces natural pest control: A quantitative synthesis, Ecosystems & Environment, vol.221, pp.198-204, 2016.

J. Ryschawy, M. Tichit, S. Bertrand, G. Allaire, S. Plantureux et al., Comment évaluer les services rendus par l'élevage ? Une première approche méthodologique sur le cas de la France 16, 2015.

F. Saghafian, H. Malmir, P. Saneei, A. Milajerdi, B. Larijani et al., Fruit and vegetable consumption and risk of depression: accumulative evidence from an updated systematic review and meta-analysis of epidemiological studies, British Journal of Nutrition, vol.119, pp.1087-1101, 2018.

N. Sautereau and M. Benoit, Quantifier et chiffrer économiquement les externalités de l'agriculture biologique ?, 2016.

, Les retombées économiques de la coopérative Unicoque en France. Koki, Noisettes et Noix de France 2, 2019.

F. Scandellari, G. Liguori, G. Caruso, F. Meggio, P. Inglese et al., Carbon sequestration potential of Italian orchards and vineyards, Acta Horticulturae, pp.145-150, 2017.

M. H. Schmidt, I. Roschewitz, C. Thies, and T. Tscharntke, Differential effects of landscape and management on diversity and density of ground-dwelling farmland spiders, Journal of Applied Ecology, vol.42, pp.281-287, 2005.

, Service de l'observation et des statistiques, Repères. Commissariat général au développement durable, 2015.

S. Simon, J. Bouvier, J. Debras, and B. Sauphanor, Biodiversity and pest management in orchard systems, A review. Agron. Sustain. Dev, vol.30, pp.139-152, 2010.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01314165

S. Simon, H. Defrance, and B. Sauphanor, Effect of codling moth management on orchard arthropods, Ecosystems & Environment, vol.122, pp.340-348, 2007.

O. Therond, M. Tichit, A. Tibi, F. Accatino, L. Biju-duval et al., , 2017.

X. Wang, Y. Ouyang, J. Liu, M. Zhu, G. Zhao et al., Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies, BMJ, vol.349, p.4490, 2014.

W. Willett, J. Rockström, B. Loken, M. Springmann, T. Lang et al., The Lancet, vol.393, pp.447-492, 2019.

, Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective: a summary of the Third Expert Report (Continuous Update Project Expert Report). World Cancer Research Fund International, 2018.

T. Wu, Y. Wang, C. Yu, R. Chiarawipa, X. Zhang et al., Carbon Sequestration by Fruit Trees -Chinese Apple Orchards as an Example, PLoS ONE, vol.7, p.38883, 2012.

D. Zanotelli, L. Montagnani, G. Manca, F. Scandellari, and M. Tagliavini, Net ecosystem carbon balance of an apple orchard, European Journal of Agronomy, vol.63, pp.97-104, 2015.

D. Zanotelli, L. Montagnani, G. Manca, and M. Tagliavini, Net primary productivity, allocation pattern and carbon use efficiency in an apple orchard assessed by integrating eddy covariance, biometric and continuous soil chamber measurements, Biogeosciences, vol.10, pp.3089-3108, 2013.

G. Zulian, J. Maes, and M. Paracchini, Linking Land Cover Data and Crop Yields for Mapping and Assessment of Pollination Services in Europe, vol.2, pp.472-492, 2013.

D. Grasselly, (. Ctifl), F. Lescourret, (. Inra), and M. Bopp, Denis Bergère (AFIDEM), Emmanuel Demange (Interfel), Anne Guérin (IFPC), Pascale Guillermin (AgroCampusOuest Angers), Christian Hutin (CTIFL), François Laurens (INRA), Daniel Plénet (INRA), Stéphanie Prat (FNPF), Natacha Sautereau (ITAB)

, Pour citer ce document

M. Bopp, D. Grasselly, F. Lescourret, D. Bergère, E. Demange et al., Les services des cultures fruitières, 2019.