Thermal properties of composite foodstuff
Propriétés thermiques de produits composites
Résumé
The objective of this study is to estimate the thermal conductivity and the thermal capacity of composite products to which the conventional methods can be applied with difficulty. The experiment was carried out by placing the product (initial temperature T0) between 2 aluminium plates having 2 initial temperatures (more than T0 or less than T0). The temperature changes of these two aluminium plates were recorded and compared to calculated values obtained from a conduction model. This model calls for the searched parameters. This method was firstly applied to a known thermal property material like methylcellulose, it gives a good agreement with the values reported in the literature. Then, it was used to estimate the thermal properties of frozen foods in carton such as pea, spinach and ready-to-eat food.
Cette étude a pour objectif d'estimer les propriétés thermiques (conductivité thermique et capacité thermique massique de produits composites pour lesquels des méthodes conventionnelles sont difficilement applicables. L'expérimentation consiste à placer le produit initialement à la température T0 entre deux plaques d'aluminium ayant pour des températures initiales supérieures ou inférieures à T0. Les évolutions de température de plaques d'aluminium sont suivies et comparées à celles calculées par un modèle de conduction, ce modèle faisant intervenir les deux paramètres recherchés. Appliquée sur un matériau dont les propriétés thermiques sont connues et proches de celles de la viande (méthylcellulose), la méthode donne des résultats en accord avec les valeurs de la littérature. La méthode a également été appliquée à des produits alimentaires surgelés tels que des petits pois, des épinards en branche et des plats cuisinés