Sensoral 98 International workshop on sensing quality of agricultural products
Sensoral 98 Colloque international sur les capteurs de la qualité des produits agro-alimentaires
Abstract
The Workshop SENSORAL 98 was aimed at sensor measurement of agricultural product quality. It dealt with 3 main objectives: dissemination of the research results of two European projects: SHIVA "Integrated system for handling, inspection and packing of fruit and vegetables" funded by ESPRIT, to design and validate a new packing house concept with delicate handling systems and quality inspection of individual fruit (aspect, firmness, taste);" Objective plant quality measurement by image processing" supported by FAIR, to set up methods and technologies based on image analysis and artificial intelligence to control quality of pot plants such as Begonias, Hibiscus... Scientific and technical presentations of sensors and fast measurement systems by international researchers; enhancement of industry/research exchanges through industrial presentations of joint research projects transferred to the industry. Round tables were organised on specific products a) fruit, vegetables and flowers, b) animal products, c) wine and drinks, d) cereal products allowing industrial managers to express their sensor needs. For fruits and vegetables, the most important themes were: artificial vision, NIR spectrometry, aroma sensors and artificial intelligence simulating human classification. Animal product quality assessment through acoustic, NMR and electric impedance measurement was presented. Concerning process control, tracers (thermochromic liquid crystals, fluorescent particles, positron emitting particules) or emerging techniques such as Magnetic Resonance Imaging were mainly dealt with. Over sixty papers have been presented in all and more than 140 participants attended SENSORAL 98. This book of proceedings offers the most relevant information of these four exciting days.
Le colloque SENSORAL 98 était axé sur les trois objectifs suivants : être le support de dissémination des résultats de la recherche de 2 projets européens : SHIVA "Système intégré pour la manipulation, le contrôle et l'emballage des fruits et légumes" financé par un programme ESPRIT et dont l'objectif était de concevoir et valider un nouveau concept de station fruitière intégrant manipulation douce des fruits et inspection de la qualité globale (aspect, fermeté et goût) des produits ; "Mesure de la qualité des plantes en pot par analyse d'image" financé par un programme FAIR et qui tendait à mettre en place des procédures et techniques fondées sur l'analyse d'images et l'intelligence artificielle pour contrôler la qualité des plantes telles que bégonias, hibiscus...; permettre aux chercheurs de la communauté internationale de présenter leurs avancées sur les systèmes capteurs et mesures rapides de produits agricoles ; favoriser les échanges industrie/recherche par une présentation industrielle de projets de recherche conjoints ayant abouti à des transferts et par des tables rondes organisées par filières pour faire "remonter" les besoins des IAA en capteurs. Les filières concernées sont principalement les fruits, légumes et fleurs mais également la filière viande. Pour le contrôle des produits végétaux, les thèmes forts qui émergent de ce Colloque sont la vision artificielle, la spectrométrie proche infra-rouge, les capteurs d'arômes, les méthodes d'intelligence artificielle pour simuler la classification humaine. L'appréciation des produits carnés est présentée au travers de l'acoustique, la RMN et l'impédance électrique. Le contrôle des procédés est abordé en proposant des marqueurs (cristaux liquides thermochromes, molécules fluorescentes, particules à émission de positron), mais également des techniques en émergence telles que l'Imagerie à Résonance Magnétique. Une soixantaine de présentations ont été faites sous forme orale ou poster. Plus de 140 participants ont assisté à SENSORAL 98.
Domains
Environmental SciencesOrigin | Publisher files allowed on an open archive |
---|