Quantification of muscle, subcutaneous fat and intermuscular fat in pig carcasses and cuts by magnetic resonance imaging - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Meat Science Année : 2006

Quantification of muscle, subcutaneous fat and intermuscular fat in pig carcasses and cuts by magnetic resonance imaging

Quantification du muscle, du gras intermusculaire et sous-cutané dans des carcasses et des pièces de porc par imagerie de résonance magnétique

Résumé

The aim of this study was to determine the suitability of magnetic resonance imaging (MRI) to predict tissue composition of pig carcasses and cuts. Twenty-four pig carcasses were cut into the four primary cuts that were analyzed with a low field MRI imager before a total dissection. Images were then processed to identify and quantify pixels representing muscle, subcutaneous fat and intermuscular fat fractions. MRI provided a good prediction of muscle content in cuts and carcasses, with R2 ranging from 0.970 to 0.997. The prediction was slightly less accurate for total fat (0.951
Le but de cette étude était d'étudier les potentialités de l'IRM pour quantifier la composition de tissu des carcasses et des pièces de porc. Vingt-quatre carcasses de porc ont été coupées en quatre coupes primaires qui ont été analysées avec un IRM bas champ avant une dissection totale. Les images ont été ensuite analysées pour identifier et quantifier les pixels représentant le muscle, le gras et intermusculaire et sous-cutané. L'IRM a fourni une bonne prédiction de la quantité de muscle dans les pièces et les carcasses, R2 s'étendant de 0,970 à 0,997. La prévision était légèrement moins précise pour le gras total (0,951

Mots clés

IRM

Dates et versions

hal-02586792 , version 1 (15-05-2020)

Identifiants

Citer

Mathieu Monziols, G. Collewet, M. Bonneau, François Mariette, A. Davenel, et al.. Quantification of muscle, subcutaneous fat and intermuscular fat in pig carcasses and cuts by magnetic resonance imaging. Meat Science, 2006, 72 (1), pp.146-154. ⟨10.1016/j.meatsci.2005.06.018⟩. ⟨hal-02586792⟩

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