Dairy cow’s pastures quality in Jura Mountains and Comté cheese area: Maintenance with draught horses - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Communication Dans Un Congrès Année : 2014

Dairy cow’s pastures quality in Jura Mountains and Comté cheese area: Maintenance with draught horses

Maintien par des chevaux de trait de la qualité des pâtures de vaches laitières en zone de production du Comté dans les montagnes du Jura

Résumé

In PDO Comté cheese area, especially in the Jura Mountains, grass from pastures is the main feed of dairy cows during the grazing season. To maintain the high nutritive value of grass, farmers have to cut grass refusals after the exit of cows from the paddock. An alternative is to use horses to eat these grass refusals, thanks to complementary feeding behaviours between these 2 herbivorous species. Thus, some farmers associate draught horses to dairy cattle on pastures. The aim of our study is to analyse the farmers’ practices about grazing management when they associate horses and dairy cows on the same pastures. A survey was performed in 14 mixed (draught horses + dairy cattle) farms producing PDO Comté cheese. The results highlighted three types of associations between horses and lactating cows on pastures: (i) successive grazing, (ii) simultaneous grazing, (iii) winter grazing of horses. Moreover, three managements of grass refusals by cows were identified: (i) horses only, (ii) mowing only, (iii) both horses and mowing. In view of these 14 farms, the use of horse grazing to manage grass refusals could depend on the horses grazing on cows’ pastures, the equine stocking rate and the value of horses/cows ratio.
Dans le massif du Jura, en zone AOP Comté, l’herbe pâturée est la principale ressource alimentaire des vaches laitières durant la saison de pâturage. Pour maintenir la valeur nutritive des pâtures, les éleveurs doivent éliminer régulièrement les refus des vaches laitières. Une solution alternative à la gestion mécanique de ces refus est l’utilisation des chevaux, grâce à la complémentarité alimentaire entre ces deux espèces. Ainsi, certains éleveurs associent les deux espèces sur les pâtures. Notre étude avait pour objectif d’étudier les pratiques des éleveurs concernant la gestion du pâturage lorsqu’ils associent des chevaux de trait et des vaches laitières sur les mêmes parcelles. L’enquête menée dans 14 exploitations (chevaux de trait + vaches laitières) a mis en évidence trois types d’associations de chevaux et de vaches au pâturage : (i) le pâturage alternatif, (ii) le pâturage simultané, (iii) le pâturage hivernal des chevaux. De plus, trois gestions différentes des refus ont été identifiées : (i) l’utilisation que des chevaux, (ii) la fauche des refus, (iii) la fauche en plus du pâturage par les chevaux. Au vu de ces 14 élevages, le choix des chevaux dans la gestion des refus des vaches dépendrait des modalités de pâturage des chevaux, du chargement équin et du ratio chevaux/vache sur les pâtures.

Mots clés

Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02600189 , version 1 (16-05-2020)

Identifiants

Citer

Sylvie Mugnier, Geneviève G. Bigot, Eric Perret, Claire Gaillard, Stéphane Ingrand. Dairy cow’s pastures quality in Jura Mountains and Comté cheese area: Maintenance with draught horses. Joint meeting of the "Mountain Pastures, Mediterranean Forage Resources and Mountain Cheese network", Jun 2014, Clermont-Ferrand, France. pp.193-196. ⟨hal-02600189⟩
25 Consultations
0 Téléchargements

Partager

More