<em>Pistacia lentiscus</em> L. edible oil: green extraction with bio-based solvents, metabolite profiling and <em>in vitro</em> anti-inflammatory activity - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2019

Pistacia lentiscus L. edible oil: green extraction with bio-based solvents, metabolite profiling and in vitro anti-inflammatory activity

Résumé

This study assesses, qualitatively and quantitatively, the performance of ten bio-based solvents to replace hexane for the extraction of oil from Pistacia lentiscus edible fruits. Solvent screening was achieved through theoretical approach using the COnductor-like Screening MOdel for Realistic Solvation (COSMO-RS) predictions and an experimental protocol based on GC-FID and HPTLC analysis. Unsupervised multivariate analyses were performed on GC-FID and HPTLC data. Experiments corroborated theoretical predictions indicating that MeTHF was the best alternative solvent to replace hexane. Moreover, the obtained extract exhibited a good anti-inflammatory activity, inhibiting by 91.9% NO release in RAW 264.7 macrophages. These findings highlighted the potential of green solvents especially MeTHF in lipid extraction and exhibited that P. lentiscus oil presents a potential anti-inflammatory property and great nutritional value, notably high amount of oleic and linoleic acid, thus encouraging its valorization in food, cosmetic or pharmaceutical industry.
Cette étude consiste à évaluer, qualitativement et quantitativement, la performance de dix agro-solvants afin de remplacer l’hexane pour l’extraction de l’huile à partir des fruits comestibles de Pistacia lentiscus. Le criblage des solvants a été réalisé par une approche théorique en utilisant des outils de prédiction tels que COSMO-RS et une approche expérimentale basée sur les analyses CG-DIF et HPTLC. Des analyses multivariées ont été effectuées sur les données CG-DIF et HPTLC. Les résultats expérimentaux ont confirmé les prédictions théoriques indiquant que le MeTHF était le meilleur solvant alternatif pour substituer l’hexane. En outre, l’extrait obtenu présentait une bonne activité anti-inflammatoire, inhibant de 91,9% la libération de NO dans les macrophages RAW264.7. Ces résultats ont mis en évidence le potentiel des solvants verts, en particulier du MeTHF dans l’extraction lipidique et ont montré que l’huile de P. lentiscus présentait une activité antiinflammatoire potentielle et une grande valeur nutritionnelle, notamment une teneur élevée en acide oléique et linoléique, encourageant ainsi sa valorisation dans les industries alimentaire, cosmétique ou pharmaceutique.
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hal-02622868 , version 1 (26-05-2020)

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Emna Chaabani, Maryline Abert Vian, Sarra Dakhlaoui, Soumaya Bourgou, Farid Chemat, et al.. Pistacia lentiscus L. edible oil: green extraction with bio-based solvents, metabolite profiling and in vitro anti-inflammatory activity. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2019, 26, ⟨10.1051/ocl/2019024⟩. ⟨hal-02622868⟩
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