S. Alkire, R. Meinzen-dick, A. Peterman, A. R. Quisumbing, G. Seymour et al., The women's empowerment in agriculture index, World Development, vol.52, pp.71-91, 2013.

G. Carletto, M. Ruel, P. Winters, and A. Zezza, Farm-level pathways to improved nutritional status: introduction to the special issue, The Journal of Development Studies, vol.51, issue.8, pp.945-957, 2015.

J. Coates, A. Swindale, and P. Bilinsky, Household Food Insecurity Access Scale (HFIAS) for Measurement of Household Food Access: Indicator Guide, FHI 360/ FANTA, 2007.

. Credif, Femmes et développement régional en Tunisie, vol.216, 2003.

. Fao-aquastat, Rôle des femmes dans la gestion des ressources en eau en général et de l'eau agricole en particulier. Rapport du projet pilote de développement d'indicateurs sensibles au genre et leur intégration potentielle dans AQUASTAT, le système mondial d'information sur l'eau, 2014.

A. Ferchiou, Quelles mesures de relances pour l'agriculture familiale en zone aride : Évaluation intégrée par la modélisation bio économique des ménages agricoles de Sidi Bouzid, 2017.

M. Gasmi, Accés des femmes rurales à la terre en Tunisie entre le droit et le vécu. Exposé à l'atelier international « Femmes rurales et foncier », projet FAO-Dimitra, Disponible sur, 2003.

S. Gillespie and S. Kadiyala, Exploring the agriculture nutrition disconnect in India, Leveraging Agriculture for Improving Nutrition and Health 2020 Conference book, pp.173-181, 2012.

S. Gillespie, H. Jody, and K. Suneetha, The agriculture-nutrition disconnect in India: What do we know? IFPRI discussion papers 1187, 2012.

M. I. Gomez, C. B. Barrett, T. Raney, P. Pinstrup-andersen, J. Meerman et al., Post-green revolution food systems and the triple burden of malnutrition, Food Policy, vol.42, pp.129-138, 2013.

L. Haddad, A conceptual framework for assessing agriculturenutrition linkages, Food and Nutrition Bulletin, vol.21, issue.4, pp.367-373, 2000.

A. Herforth, P. Lidder, and M. Gill, Strengthening the links between nutrition and health outcomes and agricultural research, Food Security, vol.7, issue.3, pp.457-461, 2015.

J. Hoddinott, Agriculture, health, and nutrition: Toward conceptualizing the linkages, International Food Policy Research Institute. DOI: 10.2499/ 9780896296725. Institut national de la statistique (INS). 2014. Recensement général de la population et de l'habitat, 2012.

M. Latreille, Honor, the gender division of labor, and the status of women in rural Tunisia -a social organizational reading, Middle East Stud, vol.40, pp.599-621, 2008.

H. Malapit, S. Kadiyala, A. R. Quisumbing, K. Cunningham, and P. Tyagi, Women's empowerment mitigates the negative effects of low production diversity on maternal and child nutrition in Nepal, The Journal of Development Studies, vol.51, issue.8, pp.1097-1123, 2015.

Y. Martin-prével, « Soins » et nutrition publique. Cahiers d'Études et de, Recherches Francophones/Santé, vol.12, issue.1, pp.86-93, 2002.

. Onu, Guide pratique pour la conception d'enquêtes sur les ménages, Département des affaires économiques et sociales, division statistique, 2010.

K. T. Sibhatu, V. V. Krishna, and M. Qaim, Production diversity and dietary diversity in smallholder farm households, Proc Natl Acad Sci, vol.112, pp.10657-10662, 2015.

C. Gaillard, S. Martin, P. Bosc, J. El-ati, M. C. Dop et al., Explorer les liens entre agriculture et sécurité alimentaire : une enquête auprès des femmes du gouvernorat de Sidi-Bouzid en Tunisie, Cah. Agric, vol.27, p.15501, 2018.