The ecological role of biodiversity in agroecosystems, Agriculture Ecosystems & Environment, vol.74, issue.1-3, pp.19-31, 1999. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/cirad-00772224
Recherche publique et régimes de production des savoirs de Mendel aux OGM. Editions Quae, vol.624, 2009. ,
Economic Factors Affecting Diversified Farming Systems, Ecology and Society, vol.18, issue.1, p.33, 2013. ,
Alimentation animale et organisation des filières : une comparaison pois protéagineux-lin oléagineux pour comprendre les facteurs freinant ou favorisant les cultures de diversification, OCL, vol.20, issue.4, p.407, 2013. ,
Technological lock-in and the role of innovation, Handbook of Sustainable Development, 2007. ,
Technological transitions as evolutionary reconfiguration processes: a multi-level perspective and a case-study, Research Policy, vol.31, pp.1257-1274, 2002. ,
Technological transitions and system innovations: a co-evolutionary and sociotechnical analysis, p.318, 2005. ,
Diversified farming systems: an agroecological, systems-based alternative to modern industrial agriculture, Ecology and Society, vol.17, issue.4, p.44, 2012. ,
From agricultural diversification to specialization: its impacts on economic efficiency in small farming systems in northwest China, 4th AIEAA Conference, pp.11-12, 2015. ,
La transition vers des systèmes agro-alimentaires durables : quelle place et qualification pour les légumineuses à graines? Séminaire « La grande transformation de l'agriculture, vol.20, pp.16-17, 2014. ,
Why are grain-legumes rarely present in cropping systems despite their environmental and nutritional benefits? Analyzing lock-in in the French agrifood system, Ecological Economics, vol.126, pp.152-162, 2016. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02635664
Agroecosystem management and biotic interactions: a review, Agronomy for sustainable development, vol.31, issue.3, pp.491-514, 2011. ,
Freins et motivations à la diversification des cultures dans les exploitations agricoles: étude de cas en Vendée, OCL, vol.20, issue.4, 2013. ,
Freins et leviers à la diversification des cultures. Etude au niveau des exploitations agricoles et des filières, p.226, 2013. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01198158
Transformations des systèmes de production et des systèmes de culture du bassin de la Seine depuis les années 1970: une spécialisation des territoires aux conséquences environnementales majeures, INRA Revue, vol.22, 2012. ,
Human Choice and Climate Change, Resources and Technology, vol.II, pp.327-399, 1998. ,
Les oléoprotéagineux dans les systèmes de culture: évolution des assolements et des successions culturales depuis les années 1972 dans le bassin de la Seine, OCL, vol.17, pp.1-16, 2010. ,
, 2015. Les légumineuses pour des systèmes agricoles et alimentaires durables. Synthèses (Quae). Versailles, FRA : Editions Quae, p.512
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01161864
How agricultural research systems shape a technological regime that develops genetic engineering but locks out agroecological innovations, Research policy, vol.38, issue.6, pp.971-983, 2009. ,
, Cet article est publié sous la licence Creative Commons
, Pour la citation et la reproduction de cet article, mentionner obligatoirement le titre de l'article, le nom de tous les auteurs, la mention de sa publication dans la revue « Innovations Agronomiques », la date de sa publication