Gestion des risques sanitaire et phytosanitaire dans la filière pomme
Abstract
In France, apples are the first most consumed and exported fruits. The industry is under intense scrutiny from a sanitary and phytosanitary point of view due to national and European reglementation, private standards on pesticide residues, phytosanitary barriers in certain emerging countries and consumer perceptions that are sometimes critical. The Sustain’Apple project aims to shed light on the organizational and institutional solutions (studied less than technical solutions) to maintain and enforce the sustainability of the apple (sanitary quality of the fruit, competitiveness of firms, environmental performance). Research is carried out at different levels of the industry (production areas, distribution on the national market, international trade, public sphere of negociating phytosanitary protocols). Local supply chains and French competitors in exports (Italy and Chili) are also taken into account.
La pomme est en France, le premier fruit consommé et exporté. La filière est sous haute surveillance d'un point de vue sanitaire et phytosanitaire du fait d'une réglementation nationale et européenne, de normes privées de résidus, de barrières phytosanitaires de certains pays émergents et de perceptions parfois critiques des consommateurs. Le projet Sustain'Apple vise à éclairer les solutions organisationnelles et institutionnelles (moins étudiées que les solutions techniques) pour maintenir et renforcer la durabilité de la pomme (qualité sanitaire du fruit, compétitivité des firmes, bilan environnemental). Les recherches sont faites à différents niveaux de la filière (bassin de production, distribution marché national, commerce international, sphère publique de la négociation des protocoles phytosanitaires). Sont également pris en compte les circuits courts et les concurrents de la France à l'exportation (Italie et Chili).