Variations in the micronutrient content of grass in medium-altitude grassland and transfer to milk
Variations des teneurs en micronutriments de l'herbe des prairies de moyenne montagne et transfert au lait
Résumé
Carotenoids, vitamins and phenolic compounds present in milk contribute to its nutritional value. Their levels widely depend on the compositionof ingested grass, but how exactly does the botanical diversity of mountain grassland affect these levels? Changes, over the pasturing season, in carotenoid, tocopherol and polyphenol levels was studied in medium altitude grassland forage with a diversified vegetation (under experimental conditions or on farms with varied pasture practices) and in the milk produced by cows, grazing on this grassland. The following observations were made i) an inverse evolution between the stage of development of forage grass species and carotenoid levels and ii) grassland with a lower botanical diversity used in a more intensive way has higher carotenoid levels but lower polyphenol levels. However, these differences in the nutritional value of forage do not necessarily result in a difference in milk concentration.
L’évolution, au cours de la saison de pâturage, des teneurs en caroténoïdes, tocophérols et polyphénols a été étudiée dans les fourrages de prairies de moyenne montagne aux compositions floristiques contrastées (en conditions expérimentales et en exploitations avec différents modes de gestion) et dans les laits des vaches y pâturant. Les résultats confirment une évolution contraire entre le stade des espèces fourragères et les teneurs en caroténoïdes et montrent que les prairies les moins diversifiées utilisées de façon plus intensive sont plus riches en caroténoïdes mais généralement plus pauvres en polyphénols. Ces différences au niveau de l’herbe des prairies ne se traduisent cependant pas forcément par un écart de concentration au niveau des laits.
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