Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Comptes Rendus Biologies Année : 2013

Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms

Valorisation du grignon d’olive par la culture d’une souche locale de champignon comestible

Résumé

Olive oil industry generates huge quantities of solid olive mill wastes (SOMW), causing environmental damage. Cultivation of edible mushrooms, such as Pleurotus ostreatus is a valuable approach for SOMW valorization. A local strain mycelium (Tizi-Ouzou, Algeria) of P. ostreatus (LPO) was isolated from castor oil plants. Oyster mushroom spawn, produced on barley grains, was used to inoculate wet SOMW, steamed in a traditional steamer during 45 min. The mycelium growth rate on SOMW was first estimated in Petri dish by measuring the surface colonized by the mycelium. The fruit body yields were estimated on culture bags containing 2 kg each of SOMW inoculated at 7% (w/w). The local strain potential was compared with that of a commercial one. Both strains produced high-quality mushrooms, but with low yields. The supplementation of the SOMW with wheat straw at the rate of 10% and 2% of CaCO3 had significantly enhanced the productivity of the two strains, multiplying it by 3.2 for LPO and by 2.6 for CPO.
L’industrie oléicole génère des quantités importantes de grignon, nuisibles pour l’environnement. La culture de champignons comestibles comme Pleurotus ostreatus est une voie de valorisation intéressante du grignon. Une souche locale (Tizi-Ouzou, Algérie) de P. ostreatus (LPO), poussant sur le ricin, a été isolée. Son mycélium a été multiplié sur grains d’orge (blanc). Ce blanc a servi à inoculer du grignon humidifié et pasteurisé dans un couscoussier pendant 45 minutes. La croissance mycélienne a été évaluée en boîte de Pétri en mesurant la surface de grignon colonisée par le mycélium. Les rendements sont évalués sur des sacs de cultures de 2 kg de grignon chacun, inoculés avec 7 % de blanc (poids/poids). Les potentialités de LPO ont été comparées à celles d’une souche commerciale (CPO). Les champignons produits par les deux souches sont de bonne qualité, mais les rendements sont faibles. L’addition de 10 % de paille de blé et de 2 % de CaCO3 a permis de multiplier les rendements par 3,2 pour LPO et par 2,6 pour CPO.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02647295 , version 1 (29-05-2020)

Identifiants

Citer

Malika Mansour-Benamar, Jean-Michel Savoie, Louis Chavant. Valorization of solid olive mill wastes by cultivation of a local strain of edible mushrooms. Comptes Rendus Biologies, 2013, 336 (8), pp.407-415. ⟨10.1016/j.crvi.2013.07.004⟩. ⟨hal-02647295⟩
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