The agricultural development in the Algerian Sahara: Myths, outcomes and impacts in the Touat-Gourara-Tidikelt area
Bilan spatialisé de la mise en valeur agricole au Sahara algérien
Résumé
The big farms created following the “agricultural development law” (1983) in Algerian Sahara were intended for cereal production, with two objectives: sustain the economic development of the Saharan regions and reduce the Algerian food dependency, especially in cereals. Since then, the public investments were significant to support this new kind of agricultural development in Algerian arid regions, based on Saudi model. Three decades after the publication of the law, the realizations are still limited. And the farmers, due to the difficult environmental and economic conditions, were constrained to adapt their production towards market gardening under greenhouses alimented by pivots and towards breeding to ensure the durability of their exploitations.
Les grandes exploitations agricoles créées dans le cadre de la loi de mise en valeur agricole de 1983 dans le Sahara algérien étaient vouées à une production céréalière sous pivot. L’objectif était de développer économiquement des régions sahariennes pour partie marginalisées, ainsi que de réduire la dépendance chronique en céréales du pays. L’État a considérablement investi pour équiper ces exploitations agricoles dans le cadre d’un vaste plan de développement rural. Mais trente ans après la parution de la loi, les réalisations demeurent limitées au regard des objectifs initiaux. Et la crise du modèle de la grande mise en valeur céréalière au Sahara a pour corollaire l’émergence de réelles dynamiques d’adaptation de la part des agriculteurs sahariens, tant du point de vue des cultures pratiquées que des techniques mobilisées.