Comparaison de fromages à pâte dure de type gruyère produits en région de montagne et de plaine, vol.31, pp.17-22, 1999. ,
Post-rural processes in wealthy areas : the consolidation of hegemonic fields and the struggle over symbolic capital, Research in rural sociology and development, vol.12, 2006. ,
Flavour and texture of cheeses according to grazing type: the Abundance cheese, INRA Prod. Anim, vol.15, pp.31-36, 2002. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02681800
Diet, rumen biohydrogenation and nutritional quality of cow and goat milk fat, Eur. J. Lipid Sci. Technol, vol.109, pp.828-855, 2007. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02664078
L'augmentation des besoins nutritifs de la vache laitière estelle compatible avec la durabilité ?, vol.33, pp.197-201, 2001. ,
Les appellations d'origine contrôlée fromagères de Savoie : dynamiques passées, acquis et risques de rupture face aux évolutions en cours, p.4, 2005. ,
Increasing the concentrations of beneficial polyunsaturated fatty acids in milk produced by cows in high-forage systems, Anim. Feed Sci. Technol, vol.131, pp.168-206, 2006. ,
Le paysage de l'anthropologue, Presses polytechniques et universitaires romandes, 2005. ,
Relevance of isotopic and molecular biomarkers for the authentication of milk according to production zone and type of feeding of the cow, J. Agric. Food Chem, vol.55, pp.9099-9108, 2007. ,
Quels intérêts de la diversité floristique des prairies permanentes pour la production des ruminants et des produits animaux ?, INRA Prod. Anim, vol.21, pp.181-200, 2008. ,
Tanker milk variability of fatty acids according to farm feeding and husbandry practices in a French semi-mountain area, Dairy Sci. Technol, vol.88, pp.193-215, 2007. ,
Comment les exploitations de lait commercialisé réagissent-elles aux enjeux actuels ?, Rapport Agroscope-Reckenholz-Tänikon ART, p.698, 2008. ,
Conséquences de la présence des filières fromagères bénéficiant d'une Indication Géographique sur l'activité agricole des zones concernées : l'exemple des Alpes du Nord, vol.19, pp.371-380, 2006. ,
Entretien des prairies par égrainage des graminées (en allemand), Agrarforschung, vol.15, issue.3, pp.144-149, 2008. ,
Comparaison de caractéristiques botaniques et chimiques d'herbages pâturés en plaine et en montagne, Fourrages, vol.159, pp.277-292, 1999. ,
Les engrais du commerce sont-ils indispensables pour une exploitation laitière de montagne ?, Revue suisse Agric, vol.39, issue.1, pp.31-36, 2007. ,
Effects of cattle activities on gap colonisation in mountain pastures, Folia geobotanica, vol.41, pp.289-304, 2006. ,
How do the nature of forages and pasture diversity influence the sensory quality of dairy livestock products ?, Anim. Sci, vol.81, pp.205-212, 2005. ,
La vache laitière à haute qualité territoriale, Le Courrier de l'environnement, vol.48, pp.45-52, 2003. ,
Influence de la composition botanique de l'herbe ou du foin sur la composition du lait, vol.38, pp.9-15, 2007. ,
Carotenoids for ruminants: From forages to dairy products, Anim. Fd Sci. Techn, vol.131, pp.418-450, 2006. ,
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02665490
, Ordonnance sur les désignations « montagne » et « alpage » pour les produits agricoles et les produits agro-alimentaires transformés, OFAG, 2006.
, , 2008.
Impact analysis methods regarding positive effects of Geographical Indications products on rural development, special report, WP2, European project SINER-GI : Strenghtening International Research on Geographical Indications : from research foundation to consistent policy, vol.35, 2006. ,
Quel type de vache laitière pour produire du lait au pâturage?, Faits et chiffres, www.sab.ch/Faits_et_chiffres_suisses.397.0.html?&L=2, vol.39, pp.123-128, 2007. ,
Effet de la diversité floristique des pâturages de montagne sur le profil en acides gras et les caractéristiques sensorielles des laits, Renc. Rech. Rumin, vol.14, p.333, 2007. ,
Effect of forage conservation (hay or silage) and cow breed on the coagulation properties of milks and on the characteristics of ripened cheeses, J. Dairy Res, vol.65, pp.9-21, 1998. ,
Effect of grass-silage vs hay diet on the characteristics of cheese: interactions with the cheese model, Lait, vol.85, pp.469-480, 2005. ,
Les prairies de montagne ont une qualité écologique élevée (en allemand), Agrarforschung, vol.13, issue.04, pp.156-161, 2006. ,