Les mycotoxines dans les fourrages : un facteur limitant insidieusement la qualité des fourrages et les performances des ruminants - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Fourrages Année : 2009

Mycotoxins: an insidiously menacing factor for the quality of forages and the performances of the ruminants

Les mycotoxines dans les fourrages : un facteur limitant insidieusement la qualité des fourrages et les performances des ruminants

Hamid Boudra

Résumé

In opposition to cases of acute intoxication by mycotoxins, the risks of chronic infections by repeated ingestion of small amounts are frequent. The economic consequences in terms of losses in productivity and of animal health are difficult to estimate, but potentially important. Various types of moulds can contaminate the forages, on the fields, during conservation (as hay or as silage), or during their consumption. Their development is favoured by certain climatic conditions or the conditions of the conservation and may diminish the feeding value of the forage and/or produce mycotoxins potentially dangerous to the animals' health. The methods of preventing the exposure of livestock to the mycotoxins are to be followed at all the stages of the production. Apart from keeping good conservation practices and from applying chemical silage additives, there exist methods based on the use of biological agents that have been tested with success.
Divers types de moisissures peuvent contaminer les fourrages au champ, durant leur conservation (en foin ou en ensilage) ou leur utilisation. Leur développement, favorisé par certaines conditions climatiques ou de conservation, peut conduire à une diminution de la valeur alimentaire du fourrage et/ou à une production de mycotoxines pouvant être néfaste à la santé des animaux. Les méthodes de prévention de l’exposition des animaux aux mycotoxines sont à privilégier à tous les stades de la production. A côté du respect des bonnes pratiques de conservation et de l’application de conservateurs chimiques, des méthodes basées sur l’utilisation d’agents biologiques ont été testées avec succès.
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Hamid Boudra. Les mycotoxines dans les fourrages : un facteur limitant insidieusement la qualité des fourrages et les performances des ruminants. Fourrages, 2009, 199, pp.265-280. ⟨hal-02655830⟩
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