Comment réduire la production de méthane chez les ruminants ? - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Fourrages Année : 2006

How can the production of methane by ruminants be reduced?

Comment réduire la production de méthane chez les ruminants ?

Résumé

Methane is a product that contributes to the elimination of hydrogen from the rumen during the fermentation of the glucides. Its production is energy-consuming for the animal but can be limited by specific means or by adequate systems of livestock management. Several methods have been tried (though not yet applied at an agricultural scale) with the aim of reducing the production of methane : additives that inhibit the methane-producing microorganisms or modify the metabolic pathways in the rumen ; biotechnological trials (selection of rumen microorganisms or vaccination against the methane-producing microorganisms). When the amounts ingested by the animal increase and when the feed is rich in concentrates (and therefore poor in cell-walls) or in poly-insaturated fatty acids (linolenic acid), the production of methane diminishes. Intensified rearing methods result in a noteworthy reduction of the methane production per unit of animal product (kg milk or kg meat). This real possibility with an immediate effect goes however against the general trend where public opinion favours more extensive farming with high-quality products, the maintenance of the lands, and the preservation of the environment.
Le méthane produit par les ruminants contribue pour 3% environ au réchauffement de la planète. Diverses voies sont explorées dans le but de réduire la production de méthane : additifs qui inhibent les micro-organismes méthanogènes et/ou modifient les orientations métaboliques du rumen ; manipulations biotechnologiques (sélection des micro-organismes du rumen ou vaccination contre les micro-organismes méthanogènes). Lorsque les quantités ingérées par l’animal augmentent et qu’il reçoit une alimentation riche en concentré (donc pauvre en parois végétales) ou en acides gras polyinsaturés (acide linolénique), les pertes d’énergie sous forme de méthane diminuent. L’intensification animale permet de réduire sensiblement la production de méthane par unité de produit animal (kg de lait ou de viande). Cette possibilité concrète et immédiate est toutefois en opposition avec la demande sociétale.
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  • HAL Id : hal-02658253 , version 1
  • PRODINRA : 14670

Citer

Cécile Martin, Diego Morgavi, Michel M. Doreau, J Pierre Jouany. Comment réduire la production de méthane chez les ruminants ?. Fourrages, 2006, 187, pp.283-300. ⟨hal-02658253⟩
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