Meat quality in an intergeneric factorial crossbreeding between Muscovy (Cairina Moschata) and Pekin (Anan platyrhynchos) ducks - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Animal Research Année : 2006

Meat quality in an intergeneric factorial crossbreeding between Muscovy (Cairina Moschata) and Pekin (Anan platyrhynchos) ducks

Qualité de la viande de canards issus des croisements réciproques entre canard de Barbarie (Cairina moschata) et canard commun (Anas platyrhynchos)

Résumé

The characteristics of the breast meat were studied on force-fed male ducks resulting from a factorial crossbreeding between the muscovy and Pekin duck. Themeasurements were aimed at characterising the meat of these various genetic types and at describing their genetic parameters. Overall, 99 animals were measured.We measured the zootechnical performances of force-fed ducks as well as the physico-chemical, mechanical and biochemical characteristics of the pectoral muscle. The analyses showed that the effect of the genetic type was significant for the weight data; muscovy ducks were the heaviest, Pekin ducks the lightest, with the two other genetic types being intermediate. The weight of the liver was equal for muscovy and hinny ducks and higher in the mule duck. For growth traits, additive effects were significant with a higher growth rate for muscovy genes, and a large heterosis effect was observed for foie gras weight. For physico-chemical traits, significant genetic effects were few but the muscovy additive effect induced a lighter meat and a favourable heterosis effect was found for muscle L* measured at 1 and 9 days post mortem. Muscle pH was influenced by additive effects, with a pH associated with muscovy genes. Finally, we remarked direct genetic effects estimated for textural properties that were favourable to the Pekin duck, which showed a more tender meat. In general, maternal effects were marginally significant.
Les caractéristiques du magret ont été étudiées chez les canards mâles gavés issus d’un croisement factoriel entre le canard de Barbarie et le canard commun. Les mesures visaient à caractériser la viande de ces divers types génétiques et à en décrire les paramètres génétiques. Les performances zootechniques ainsi que les caractéristiques physico-chimiques, mécaniques et biochimiques du muscle pectoral de 99 canards gavés ont été mesurées. Les analyses ont montré que l’effet du type génétique était significatif pour les données de poids. Les canards de Barbarie étaient les plus lourds et les canards Pekin les plus légers, les deux types génétiques croisés étant intermédiaires. Le poids du foie était identique pour les canards de Barbarie et hinny et plus élevé pour le canard mulard. Pour les caractères de croissance, les effets additifs étaient significatifs avec une vitesse de croissance plus élevée pour les gènes Barbarie. Un effet d’hétérosis très élevé a été observé pour le poids du foie. Pour les caractères physico-chimiques, les effets génétiques significatifs sont peu nombreux mais on peut retenir des effets additifs significatifs pour la luminosité, les gènes Barbarie conduisant à une viande plus claire et un effet d’hétérosis favorable pour la valeur L* mesurée sur le muscle à 1 et 9 jours post mortem. Le pH musculaire est affecté par des effets additifs, le Barbarie induisant des pH plus faibles. Enfin, on retiendra des effets directs sur la texture de la viande, favorables au canard Pékin qui présente une viande plus tendre. D’une manière générale, les effets maternels étaient rarement significatifs.
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hal-02660654 , version 1 (30-05-2020)

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Citer

Catherine Larzul, Benoit Imbert, Marie Dominique Bernadet, Gerard G. Guy, Hervé Rémignon. Meat quality in an intergeneric factorial crossbreeding between Muscovy (Cairina Moschata) and Pekin (Anan platyrhynchos) ducks. Animal Research, 2006, 55 (3), pp.219-229. ⟨10.1051/animres:2006010⟩. ⟨hal-02660654⟩
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