Influence de l'état hydrique de la vigne sur le style de vin
Résumé
Water and temperature are primary factors causing climatic variability between wine terroirs. These parameters have a significant impact on grapevine functioning. Plant water consumption depends on the relationships between the soil, plant and atmosphere. The root system distribution, morphology and functioning are among the most important elements determining the water consumption potential of the grapevine. Basic concepts relating to the grape growing region and wine style are discussed. The main method for measuring water status of grapevines is described and the consequences of water stress on grapevine and grape metabolisms. Preliminary results are presented on the relationships between water status and grape ripeness. A programme is proposed for grapevine water management during summer development in France.
L’eau et la température expliquent le mieux la variabilité climatique des terroirs viticoles. Ce sont des éléments importants du fonctionnement des sols viticoles et de la vigne. La consommation en eau de la plante dépend du continuum « sol – plante – atmosphère ». L’implantation du système racinaire, sa morphologie et son fonctionnement sont parmi les éléments qui déterminent l’offre en eau pour la plante. Dans cet article nous décrivons la méthode majeure de mesure de l’eau dans la vigne et les conséquences possibles d’une contrainte hydrique sur le métabolisme de la plante et de ses fruits. Nous présentons les relations entre l’état hydrique de la plante et la maturation du raisin. Nous proposons, dans le cadre d’un objectif de production défini (rendement et style de vin), un itinéraire hydrique recommandé au cours du développement estival de la vigne.