Les paradoxes des distances dans la construction des identités alimentaires par acculturation - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Article Dans Une Revue Anthropology of Food Année : 2007

The paradoxes of distances in the construction of identities food by acculturation

Les paradoxes des distances dans la construction des identités alimentaires par acculturation

Résumé

The authors base their research question on the observations and the literature concerning different forms of mobility of human beings and food products, distances and territorial anchoring. They further their analysis on the paradoxes of acculturation process that arise during the identity (re)construction in the field of food consumption and eating habits. They focus on the place of cross-border migrations in the spreading of genuine country products and/or local eating specialities of the migrant populations in their host countries. What are the different definitions of distance(s) that separate the migrant from its home country and from the host culture? What role dœs the migrant play in the spreading of these eating habits? How the acculturation process works? What are the different forms of territorial anchoring to explain the spreading of these genuine country food products?
À partir d’une problématique issue d’observations et de lectures sur la mobilité des hommes, le(s) distance(s) et l’ancrage territorial, nous nous interrogeons sur les paradoxes de l’acculturation dans la (re)construction des identités alimentaires. Pourquoi certaines populations développent-elles leur culture alimentaire locale dans des territoires d’accueil ? Quel est le rôle du migrant et de la distance sur cette diffusion appuyée par l’acculturation ? Et quelles sont les formes d’ancrages territoriaux expliquant les diffusions de certains produits locaux ?
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02663116 , version 1 (31-05-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02663116 , version 1
  • PRODINRA : 22839

Citer

Marc Dedeire, Selma Tozanli. Les paradoxes des distances dans la construction des identités alimentaires par acculturation. Anthropology of Food, 2007, S3, 16 p. ⟨hal-02663116⟩
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