Architectural analysis of herbaceous crop species: A comparative study of maize (Zea mays L.) and garden pea (Pisum sativum L.)
Analyse architecturale des herbacées cultivées
Résumé
Some results of the application of the method of architectural analysis, originally designed for trees, to crop species are reviewed. They are illustrated through a comparison between two species, maize (Zea mays L.) and pea (Pisum sativum L.). It is shown that despite huge apparent differences in physiognomy, similarities in architectural development can be found, and expressed within the framework of architectural analysis. The relevance of these results for architectural modelling, crop ecophysiology and architectural studies is discussed. It is argued that one of the main benefits of an interdisciplinary approach probably is at the inter-specific comparative level, and that it may allow for the development of rather general structure-function architectural models, with a clarification of significant specific traits. (© Inra/Elsevier, Paris.)
Cet article présente une illustration des premiers acquis de l’application de l’analyse architecturale, initialement développée pour les ligneux, à des espèces herbacées cultivées, à partir de la comparaison de deux espèces, le maïs (Zea mays L.) et le pois (Pisum sativum L.). Malgré d’évidentes différences physionomiques, des similitudes de développement architectural, correspondant à des concepts d’analyse architecturale, existent. La signification de ces résultats pour la modélisation architecturale, l’agrophysiologie et l’architecture des plantes sont discutées. Il semble que le principal bénéfice d’une telle approche interdisciplinaire réside dans la mise en place d’une écophysiologie développementale comparée (entre espèces). Ceci devrait permettre le développement de modèles structure-fonction architecturaux assez généraux, avec une meilleure identification des caractéristiques spécifiques. (© Inra/Elsevier, Paris.)
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