Bone quality and leg weakness in meat-type chickens
Troubles locomoteurs et qualité osseuse chez les volailles de chair
Résumé
Meat type fowl is often affected by weakness and each kind of disorder (lameness, abnormal angulation of the limb, bone abnormalities) has to be identified before further investigations. Several studies demonstrate that genetic components are very important in the pathogenesis of disease such as tibial dyschondroplasia or varus valgus angulation and that large improvements can be obtained by genetic selection against those disorders. Poor bone quality is widespread among fast-growing fowl and induces a high occurrence of pathological bone deformities, but other tissues are probably involved in the pathogenesis of leg disorders.
Les troubles locomoteurs chez les volailles de chair se présentent sous des formes cliniques très variées qu’il convient d’identifier avant toute autre investigation. Les différentes études menées à leur sujet confirment toutes que le facteur génétique est important dans la prédisposition à des maladies telles que la dyschondroplasie tibiale ou l’angulation varus-valgus du tarse, et que la sélection contre ces entités s’avère donc prometteuse. La qualité du tissu osseux est largement impliquée dans le processus conduisant à des déformations osseuses. Elle permet d’expliquer la prédisposition aux déformations pathologiques des animaux issus de croisements à forte vitesse de croissance, même si d’autres facteurs doivent également être pris en compte.
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