Spontaneous cover-crop characterization is relevant to define a sustainable soil management strategy in vineyard - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2017

Spontaneous cover-crop characterization is relevant to define a sustainable soil management strategy in vineyard

Caracteriser l’enherbement spontane est pertinent pour definir une stratégie de gestion du sol durable en vignoble

Résumé

Spontaneous cover cropping is a common practice in Mediterranean vineyards because it is often seen as less competitive and easier to manage than sown covercrops. However, the services provided by the spontaneous flora highly depend on the species, these latter being influenced by the soil management practices. This study analyzes the specific and functional composition of the vineyard flora as influenced by three soil management strategies. To do so, weed cover was sampled at 5 dates during two years after the settlement of the experiment in a vineyard in the South of France. The three soil management treatments were: a control treatment (C) corresponding to a spontaneous cover regularly mowed, a spontaneous cover with organic amendment application each year (OF) and a green manure (Vicia faba) sown in autumn and incorporated at budburst (GM). 122 different species corresponding to 27 families, were identified (25 to 41 different species per treatment at a date), with only five species in more than 50% of the quadrats, while a majority of species, 85 out of 122 were present in less than 10%. The functional approach allows characterizing spontaneous vegetation according to species trait values and the ecosystem services they may provide: for example, the species being uncompetitive for vineyards while improving soil fertility are Crepis foetida and Lactuca serriola. On the contrary, species such as Geranium rotundifolium are more competitive and less interesting for soil fertility. This study contributes to a first identification of the soil management practices that can drive the trajectories of the spontaneous flora towards the best composition, hereby contributing to design more sustainable grapevine systems.
L’enherbement spontané est une pratique courante dans les vignobles méditerranéens, car il est souvent considérée comme peu compétitif et plus facile à gérer que les enherbements semés. Cependant, les services fournis par la flore spontanée dépendent fortement suivant les espèces. Cette étude analyse la composition spécifique et fonctionnelle de la flore du vignoble sous l'influence de trois stratégies de gestion des sols. Pour ce faire, 5 inventaires floristiques ont été réalisés sur deux ans dans un vignoble du sud de la France. Trois stratégies de gestion des sols ont été comparées: un traitement de contrôle (C) correspondant à un couvert spontané régulièrement tondu, un couvert spontané avec amendement organique annuel (OF) et un engrais vert (Vicia faba) semé en automne et détruit à débourrement (GM). 122 espèces différentes correspondant à 27 familles ont été identifiées (25 à 41 espèces différentes par traitement à une date), avec seulement cinq espèces dans plus de 50% des quadrats, alors qu'une majorité d'espèces, dont 85 parmi 122 étaient présentes à moins de 10%. L'approche fonctionnelle permet de caractériser la végétation spontanée en fonction des valeurs des caractéristiques des espèces et des services écosystémiques qu'elles fournissent: par exemple, certaines espèces recensées sont identifiées comme peu compétitives pour la vigne et utiles pour l’amélioration de la fertilité du sol : Crepis foetida ou Lactuca serriola par exemple. Vicia Faba a une position intéressante, avec la note maximale pour la fertilité des sols et une note nulle pour la compétition avec la vigne. Au contraire, des espèces parmi les plus présentes dans la flore sont plus compétitives et moins intéressantes pour la fertilité des sols comme Geranium Rotundifolium par exemple. Cette étude contribue à une première identification des pratiques de gestion des sols qui peuvent modifier la flore spontanée vers une composition plus intéressante en termes d’espèces, contribuant ainsi à concevoir des systèmes de vigne plus durables.
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Dates et versions

hal-02734692 , version 1 (02-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02734692 , version 1
  • PRODINRA : 415686

Citer

Aurelie Metay, Eve Durocher, Léo Garcia, Guillaume Fried, Jean Richarte, et al.. Spontaneous cover-crop characterization is relevant to define a sustainable soil management strategy in vineyard. 20. GiESCO International Meeting, Nov 2017, Mendoza, Argentina. ⟨hal-02734692⟩
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