Impact of group feeding management of Basco-Bearnais dairy ewes in early milking period on milkproduction and milk - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Poster De Conférence Année : 2017

Impact of group feeding management of Basco-Bearnais dairy ewes in early milking period on milkproduction and milk

Impact de la conduite en lots d’alimentation de brebis laitières Basco-Béarnaises en début de traite sur la production et la composition chimique du lait

Résumé

Dairy herds of sheep are usually conducted in single groups with the same level of concentrates for allewes. Physical or virtual feeding groups, supplemented through individual concentrate feeder allows adjusting concentrate levels to individual production. Until now, we do not know the effect of such management on milk production, milk composition and voluntary forage intake. Four groups of 44 Basco-Bearnaise ewes in early milking period were constituted and balanced according to their milk yield (MY): two with low (L) and two with high (H) milk yield. One L and H group was fed according to actual feeding management (C) and the two others according to their milk yield (E) for six weeks. Concentrate levels were decreased at mid experiment to fit the MY. There was no difference in forage DMI between EH and CH but DMI of CL was lower. Decreasing concentrates increased forage DMI in all groups with a substitution rate of 1.1 (CH) to 2 (EH). The adjustment of concentrates increased MY in EH by an average of 0.3 L/d/ewe. The milk fat content was modified for EH and EL groups, the urea leve l was higher for EH. Under these conditions, adjusting the concentrate to the MY has no great effect on milk production but increases the forage DMI. Substitution rate observed suggest that it could be possible to reduce the amount of concentrate when good forages are available. The economic interest will depend on the difference between the unit cost of concentrates and that of fodder.
Les troupeaux de brebis laitières sont généralement conduits en lots de traite unique avec unniveau de concentrés identique pour toutes les brebis. La mise en lots, physiques ou virtuels, au moyen desdistributeurs automatiques de concentrés (DAC) permet d’ajuster les niveaux de concentrés aux productionsindividuelles. Les effets de ces conduites alimentaires sur les productions laitières, la composition chimiqueet l’ingestion volontaire de fourrage n’ont pas été évalués à ce jour. Quatre lots de 44 brebis basco béar-naises en début de traite ont été générés à l’issue d’un contrôle laitier initial, de manière à comparer, durant6 semaines, intra-lots à forte ou faible production, l’effet de l’ajustement ou non du concentré en fonction duniveau laitier. Cet ajustement des concentrés a des effets tangibles sur la production laitière, la compositionchimique des laits, et sur l’ingestion volontaire de fourrages. Ces effets sont cohérents avec les connaissan -ces antérieures. Dans les conditions de l’essai, la stratégie d’ajustement, comparée à la conduite en lot unique,s’est traduite par un gain de production laitière de 5.5%, une meilleure ingestion des fourrages (+5.8%), et unehomogénéisation des variations d’état corporel.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02738193 , version 1 (02-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02738193 , version 1
  • PRODINRA : 417302

Citer

Jean-Marc Arranz, Philippe Hassoun, Mathilde Poivre, Jean-Marc Cami, Jean Legarto, et al.. Impact of group feeding management of Basco-Bearnais dairy ewes in early milking period on milkproduction and milk. Joint Seminar of the FAO-CIHEAM Network on Sheep and Goats, titled "Innovation for Sustainability in Sheep and Goats", Oct 2017, Vittoria-Gasteiz, Spain. , Options Méditerranéennes. Série A : Séminaires Méditerranéens, 123, 494 p., 2019, Book of abstract. Innovation for Sustainability in Sheep and Goats. ⟨hal-02738193⟩
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