Night transpiration in grapevine: genetic determinism and physiological bases - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2015

Night transpiration in grapevine: genetic determinism and physiological bases

Transpiration nocturne chez la vigne : déterminisme génétique et bases physiologiques

Résumé

In the face of increased water scarcity as a major consequence of climate change, improving water use efficiency (WUE) becomes crucial for sustaining viticulture in the Mediterranean area. Leeway to improve WUE depends on how water losses are coupled with biomass gain. As water loss at night is not associated with any carbon gain, its reduction could be a good strategy to limit waste of water without altering photosynthesis rate in the daytime. However, genetic and physiological bases of variations in night transpiration are still unclear. The present study aimed at elucidating whether and how variations in night transpiration are genetically controlled in grapevine. A 2 year experiment was conducted on the F1 progeny from a cross between Syrah and Grenache using a phenotyping platform coupled to a controlled-environment chamber. Potted plants of the whole progeny were analysed for night transpiration, both in well-watered and water deficit conditions. A high genetic variability was found and 7 QTLs were detected, of which 3 were stable between years. These results evidenced for the first time the genetic control of water losses at night by identifying underlying locus. We then explored the physiological bases of this genetic variability, deciphering the respective roles of stomata and cuticle. 20 genotypes, chosen within the progeny for their contrasting transpirations at night, were studied in experiments with detached leaves. By feeding leaves with abscisic acid, we showed that stomata remain open at night, and that this residual opening differs among genotypes. We took advantage of the hypostomatic feature in grapevine to study cuticular conductance on the adaxial face. We found a significant genetic control of cuticular conductance, which accounted for up to 30% of the total leaf transpiration at night. These results open new avenues to breed grapevine for lower water losses at night, whose genetic variability appears to be driven both by stomata and cuticle.
Face à la raréfaction des ressources hydriques qui accompagne les changements climatiques, il devient crucial d'augmenter l'efficience d'utilisation de l'eau, notamment dans les systèmes viticoles en zone méditerranéenne. Cependant, le couplage entre gain de biomasse et consommation d'eau par la plante limite les marges d'amélioration. C'est pourquoi la réduction de l'utilisation de l'eau la nuit, en l'absence de photosynthèse, est une cible intéressante. Cette étude visait l'analyse de la variabilité génétique de la transpiration nocturne chez la vigne et l'identification des processus physiologiques sous-jacents. Une expérimentation a été répétée 2 années sur une descendance F1 issue du croisement des variétés Syrah et Grenache. La descendance cultivée en pots a été analysée en conditions de bonne irrigation à l'aide d'une plate-forme de phénotypage couplée à une chambre climatique. Une forte variabilité génétique de la transpiration nocturne (rapportée à la surface foliaire) a été observée dans la descendance et, pour la première fois, des déterminants génétiques de ce caractère ont été localisés sur le génome. Les bases physiologiques de cette variabilité ont été recherchées chez 15 génotypes de la descendance. En alimentant des feuilles détachées avec une solution très concentrée d'acide abscissique pour induire la fermeture stomatique, nous avons montré qu'il existait une ouverture résiduelle des stomates la nuit avec des différences significatives entre génotypes. De plus, les pertes d'eau à travers la cuticule de la face adaxiale, dépourvue de stomates, représentaient une part non négligeable des pertes totales avec des différences entre génotypes. Il apparaît donc possible de sélectionner des variétés avec de faibles pertes d'eau la nuit en jouant à la fois sur les contributions stomatiques et cuticulaires.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-02744184 , version 1 (13-10-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02744184 , version 1
  • PRODINRA : 357298

Citer

Aude Coupel-Ledru, Eric Lebon, Angélique Christophe, Agustina Gallo, Agnes Doligez, et al.. Night transpiration in grapevine: genetic determinism and physiological bases. 19. Journées Internationales de Viticulture GiESCO, May 2015, Gruissan, France. ⟨hal-02744184⟩
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