Le système d’innovation dans la littérature sur l’agriculture et l’agroalimentaire
Résumé
Since the 1980s, the concept of Innovation System (IS) has been used to characterize interactive sets of institutions, networks and organizations which structure innovation in a national, regional, or sectoral space or a space defined by firms or a technology. This paper presents the results of a literature review on how the IS concept is mobilized in the agricultural and agrifood sector. The review relies on a framework made of the following axes: analytical and conceptual reference frameworks, nature of activities and objects, uses of the concept, purposes and approaches. The review reveals an increasingly generalized use of the IS concept within the agricultural / agrifood sector, and a thematic specificity of the IS studies in this sector, with a focus on adaptation to climatic change, food security and sustainable development.
Le concept de Système d’Innovation (SI) depuis les années 80 caractérise un ensemble interactif d’institutions, de réseaux et d’organisations qui structure l’innovation dans un espace : national, régional ou sectoriel, ou un espace construit par des entreprises ou une technologie. Cette communication présente les résultats d’une synthèse bibliométrique portant sur la façon dont le concept IS est mobilisé dans l’agriculture et l’agro-alimentaire. Le cadre de lecture utilisé comporte plusieurs axes : les référentiels analytiques et conceptuels, la nature des activités et des objets, les usages du concept, les finalités et méthodes. Les références analysées montrent surtout une généralisation de l’usage du concept SI dans le secteur agricole et agroalimentaire, et une spécificité thématique des travaux sur les SI dans ce secteur, qui portent sur l’adaptation au changement climatique, la sécurité alimentaire et le développement durable.