. Andueza-d, . Cruz-p, . Farruggia-a, . Baumont-r, . Picard-f et al., Nutritive value of two meadows and relationships with some vegetation traits, Grass and Forage Science, vol.65, pp.325-334, 2010.

P. Ansquer, . Al-haj-khaled-r, P. Cruz, J. P. Theau, O. Therond et al., Characterizing and predicting plant phenology in species-rich grasslands, Grass and Forage Science, vol.64, pp.57-70, 2009.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02661515

J. Aufrere and C. Demarquilly, Predicting organic matter digestibility of forage by two pepsin-cellulase methods, Proc. 16 th Int. Grassland Congr, vol.2, pp.877-878, 1989.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02780351

J. Aufrere, . Baumont-r, L. Delaby, . Pecatte-j.-r, J. Andrieu et al., Prévision de la digestibilité des fourrages par la méthode pepsine-cellulase. Le point sur les équations proposées, INRA Productions Animales, vol.20, pp.129-136, 2007.

. Baumont-r, J. P. Dulphy, D. Sauvant, F. Meschy, J. Aufrere et al., Chapitre 8. Valeur nutritive des fourrages et des matières premières : tables et prévision, Alimentation des bovins, ovins et caprins, Tables INRA 2007, Editions Quae, pp.149-179, 2007.

. Baumont-r, J. Aufrere, V. Niderkorn, D. Andueza, F. Surault et al., La diversité spécifique dans le fourrage : conséquences sur la valeur nutritive, Fourrages, vol.194, pp.189-206, 2008.

. Baumont-r, B. Delmas, S. Violleau, J. Zapata, C. Chabalier et al., The utilisation of grasses functional types and of the cumulated sum of temperatures to evaluate permanent grassland digestibility in PDO cheese farms of the Massif Central in France, Communication au 15 th Meet. FAO-CIHEAM Mountain Pastures Network: Integrated research for the sustainability of mountain pastures, pp.7-9, 2009.

. Baumont-r, J. Aufrere, and . Meschy-f, La valeur nutritive des fourrages : rôle des pratiques de culture, de récolte et de conservation, Fourrages, vol.198, pp.153-173, 2009.

. Baumont-r, B. Dallery, F. Landré, M. Beaumont, M. Souriat et al., An analysis of botanical and functional diversity of mountain grasslands in relation to herbivore production systems, 16 th Meeting of FAO Mountain Pastures Network, vol.3, pp.25-27, 2011.

. Bruinenberg-m-h, . Valk-h-h, H. Korevaar, and P. C. Stuik, Factors affecting digestibility of temperate forages from semi-natural grassland, Grass and Forage Science, vol.57, pp.292-301, 2002.

G. K. Buckee, Determination of total nitrogen in barley, malt and beer by Kjeldahl procedures and the Dumas combustion method -collaborative trial, J. Institue of Brewing, vol.100, pp.57-64, 1994.

P. Carrere, . Pontes-l, . Da-s, D. Andueza, F. Louault et al., Evolution de la valeur nutritive de graminées prairiales au cours de leur cycle de développement, Fourrages, vol.201, pp.27-35, 2010.

P. Carrère, L. Seytre, M. Piquet, J. Landrieaux, J. Rivière et al., Une typologie multifonctionnelle des prairies des systèmes laitiers AOP du Massif central combinant des approches agronomiques et écologiques, Fourrages, vol.209, pp.9-21, 2012.

C. P. Duru, M. Therond, O. Theau, J. P. Ducourtieux, C. Jouany et al., Une nouvelle approche pour caractériser les prairies naturelles et leur valeur d'usage, Fourrages, vol.172, pp.335-354, 2002.

C. P. Theau-j.-p, E. Lecloux, C. Jouany, and M. Duru, Typologie fonctionnel de graminées fourragères pérennes : une classification multitraits, Fourrages, vol.201, pp.11-17, 2010.

. Daccord-r, . Wyss-u, J. Kessler, R. M. Arrigo-y, J. Lehmann et al., Apports alimentaires recommandés et tables de la valeur nutritive des aliments pur les ruminants, Valeur nutritive des fourrages, 18 p, On line publishing, Station de recherche Agroscope Liebefeld-Posieux ALP, vol.13, 2006.

M. Duru, . Cruz-p, . Al-haj-kaled-r, C. Ducourtieux, and J. P. Theau, Relevance of plant functional types based on leaf dry matter content for assessing digestibility of native grass species and species-rich grassland communities in spring, Agronomy J, vol.100, pp.1622-1630, 2008.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02661426

M. Duru, . Cruz-p, and . Theau-j-p, A simplified method for characterising agronomic services provided by species-rich grasslands, Crop & Pasture Science, vol.61, pp.420-433, 2010.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02658305

M. Duru, . Cruz-p, C. Jouany, and J. P. Theau, Herb'type(©) : un nouvel outil pour évaluer les services de production fournis par les prairies permanentes, Inra Prod. Anim, vol.23, issue.4, pp.319-332, 2010.

. Farruggia-a, . Dumont-b, M. Jouven, . Baumont-r, and . Loiseau-p, La diversité végétale à l'échelle de l'exploitation en fonction du chargement dans un système bovin allaitant du Massif central, Fourrages, vol.188, pp.477-493, 2006.

. Fleury-p, B. Jeannin, and J. M. Dorioz, Typologie des prairies de fauche de montagne des Alpes du nord humides, doc, 1988.

. Hulin-s, P. Carrere, C. Chabalier, . Farruggia-a, J. Landriaux et al., Diagnostic prairial en zone fromagère AOP Massif central, -Typologie multifonctionnelle des prairies, éd. Pôle fromager AOP Massif central, vol.148, 2011.

C. Huyghe, . Baumont-r, and J. Isselstein, Plant diversity in grasslands and feed quality, vol.14, pp.375-386, 2008.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02752060

. Ingrand-s, . Baumont-r, . Farruggia-a, M. Souriat, P. Carrere et al., La diversité des prairies : caractérisation agronomique et points de vue d'éleveurs dans différents systèmes de production, Rencontres Recherches Ruminants, vol.18, pp.229-232, 2011.

. Launay-f, . Baumont-r, S. Plantureux, . Farrie-j-p, . Michaud-a et al., Prairies permanentes : des références pour valoriser leur diversité, éd, 2011.

. Michaud-a, D. Andueza, . Picard-f, S. Plantureux, and . Baumont-r, The seasonal dynamics of biomass production and herbage quality of three grasslands with contrasting functional compositions, Grass and Forage Science, vol.67, pp.64-76, 2011.

. Michaud-a, S. Plantureux, E. Pottier, . Farrie-j-p, F. Launay et al., Une typologie nationale des prairies permanentes : un outil pour caractériser leur potentiel fourrager et leur intérêt environnemental, Rencontres Recherches Ruminants, vol.18, pp.35-38, 2011.

. J. Moore-k, . E. Moser-l, . P. Vogel-k, J. B. Waller-s.s, and J. F. Federsen, Describing and quantifying growth stages of perennial forage grasses, Agronomy, vol.83, pp.1073-1077, 1991.

. Orth-d, . Gueringer-a, C. Balay, and . Landre-f, Links between forage systems, practices and biodiversity: an approach in a PDO cheese area in French mountains, Communication 15 th Meet. FAO-CIHEAM Mountain Pastures Network: Integrated research for the sustainability of mountain pastures, pp.71-74, 2009.

. Pontes-l, P. Carrere, . Andueza-d-louault-f, and J. F. Soussana, Seasonal productivity and nutritive value of temperate grasses found in semi-natural pastures in Europe. Responses to cutting frequency and N supply, Grass and Forage Science, vol.62, pp.485-496, 2007.

. Rodrigues-a, D. Andueza, . Picard-f, U. Cecato, . Farruggia-a et al., Valeur alimentaire et composition floristique des prairies permanentes : premiers résultats d'une étude conduite dans le Massif Central, Rencontres Recherches Ruminants, vol.14, pp.241-243, 2007.

J. S. Shenk and M. O. Westerhaus, New standardization and calibration procedures for NIRS analytical systems, Crop Science, vol.31, pp.1694-1696, 1991.

T. Cruz-p, D. Fallour, C. Jouany, E. Lecloux, and M. Duru, Une méthode simplifiée de relevé botanique pour une caractérisation agronomique des prairies permanentes, Fourrages, vol.201, pp.19-25, 2010.

P. J. Van-soest, J. B. Roberstson, and . A. Lewis-b, Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition, J. Dairy Science, vol.74, pp.3583-3597, 1991.