Measurement of textural properties of apples and their prediction by near infrared reflectance spectroscopy - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2005

Measurement of textural properties of apples and their prediction by near infrared reflectance spectroscopy

Mesure des propriétés de texture des pommes et étude de leur prédiction par spectrométrie proche infrarouge

Résumé

In this trial we studied the ability of penetrometry and uniaxial compression for measuring texture changes of three apple cultivars during cooled room (CR) and shelflife (SL) storage. A large set of physical parameters has been extracted and analyzed. Finally, because these tests remained destructive for fruits we attempted to predict the most efficient physical parameters by near infrared reflectance spectroscopy which is a non destructive method. Experimental Young modulus parameter (E*) from penetrometry and Fc1, Grad1, Fc2 from uniaxial compression were the most efficient ones to describe storage effect whatever the apple cultivar. Some other parameters as Fp, Dp were only correlated to one of the three studied cultivar, showing the differences existing between cultivars and the complementarity of parameters. This complementarity lights the composite nature of fruit texture and justify a multifactorial approach. NIRS showed a good ability to predict E* whatever the cultivar with R value of 0.91, 0.85, 0.83 and RMSECV values of 0.95, 0.74, 1.02N.mm-1 for Ga, Sm and El cultivar, respectively. parameters from compression test showed poor correlation with NIRS data.
Cette expérimentation a permis d'étudier les performances de la pénétrométrie et de la compression mono axiale pour mesurer les différences de texture de 3 variétés de pommes en chambre froide (CR) et sur clayettes (SL) de stockage. Une grande quantité de paramètres a alors été obtenue et analysée. Comme ces tests restent destructifs , nous avons par ailleurs essayé de prédire ces paramètres physiques par spectrométrie proche infrarouge (NIRS) , méthode qui n'est pas destructive. Le module de Young (E*) pour la pénétrométrie, Fc1, Grad1, Fc2 pour la compression mono axiale sont les meilleurs paramètres pour décrire l'effet de stockage de l'ensemble des variétés de pommes. D'autres paramètres comme Fp, Dp ne sont corrélés qu'à une seule des 3 variétés, montrant ainsi les différences de comportement des variétés ainsi que la complémentarité des paramètres. Cette complémentarité souligne la nature composite de la texture et justifie une approche multifactorielle. Ainsi, pour les variétés Gala, Smothee et E Strl, la NIRS permet une bonne prédiction de E* avec, des valeurs de R de 0.91, 0.85 et 0.83 et des RMSECV de 0.95, 0.74 et 1.02 N.mm-1. Les paramètres de compression sont par contre très peu corrélés aux données de NIRS.
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Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)
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Dates et versions

hal-02760362 , version 1 (04-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02760362 , version 1
  • PRODINRA : 197148

Citer

Cédric Camps, Pascale Guillermin, Jean-Claude Mauget, Dominique Bertrand. Measurement of textural properties of apples and their prediction by near infrared reflectance spectroscopy. 7. Symposium sur l'ingénierie de la production des fruits et légumes, Sep 2005, Montpellier, France. ⟨hal-02760362⟩
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