Electronic tongue distinguishes onions and shallots - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2004

Electronic tongue distinguishes onions and shallots

Résumé

Onion and Jersey shallot belong to the same species (Allium cepa), but are from two different groups: A. cepa group cepa and A. cepa group aggregatum. Grey shallot belongs to another species, Allium oschaninii. Onions are seed-propagated, whereas shallots are vegetatively multiplied. Onions and shallots differ in taste, however, both contain sulphur organic compounds making sensory evaluation difficult; There is a practical need to reliably discriminate onion from shallot. The aim of this study was to apply the electronic tongue (e-tongue) in the classification of several cultivars of onions and shallots. The e-tongue is an analytical instrument, comprising an array of cross-sensitive chemical sensors and multivariate data processing tools. It has been previously and successfully applied in the classification, quantitative analysis and taste quantification of different beverages and foodstuffs. The sensor array comprised 21 potentiometric chemical sensors containing different active substances. Data processing was aimed at sample recognition and classification and was performed mainly by Principal Component Analysis (PCA). The e-tongue was capable of separating onions from shallots as well as detecting heterogeneous samples. Grey shallot was separated from all other tested material, a result which concurs with its botanical nature. The separation of onions and shallots could not be solely attributed to their respective dry matter content but to intrinsic features of their chemical composition, which e-tongue was able to detect.
L’oignon et l’échalote appartiennent tous les deux à l’espèce Allium cepa mais à des groupes différents, le groupe cepa et le groupe aggregatum respectivement, tandis que l’échalote grise appartient à l’espèce A. oschaninii. Les oignons et les échalottes ont un goût différent, mais ils contiennent tous des composés soufrés organiques, ce qui rend l’analyse sensorielle difficile. Il y a un besoin réel de méthodes de distinction entre oignons et échalotes. Le but de cette étude est d'utiliser la langue électronique pour le classement de plusieurs variétés d’oignon et d’échalote. La langue électronique est un appareil d’analyse qui comprend une série de capteurs chimiques à sensibilité croisée et d’instruments d’analyse de données multivariables. Les mesures sont faites en solutions homogénéisées à l’aide de 21 capteurs chimiques potentiométriques et les données sont traitées sous forme d’analyses en composantes principales. Les résultats obtenus montrent que la langue électronique est capable de distinguer les oignons des échalotes ainsi que des variétés hybrides hétérogènes. cette distinction n’est pas principalement due à la teneur respective en matière sèche des différentes variétés; elle résulte plutôt de caractéristiques intrinsèques de la composition chimique de chacune des variétés.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02763893 , version 1 (04-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02763893 , version 1
  • PRODINRA : 25065

Citer

Andrei Legin, A. Rudnitskaya, B. Seleznev, Gerard Sparfel. Electronic tongue distinguishes onions and shallots. 4.International Symposium on Taxonomy of Cultivated Plants, a proceedings of the XXVI International Horticultural Congress, Aug 2002, Toronto, Canada. ⟨hal-02763893⟩
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