Viticulture de précision et état hydrique. II : Comportement quantitatif et qualitatif de zones intra-parcellaires définies à partir de la cartographie des potentiels hydriques - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2005

Precision viticulture and water status. II : quantitative and qualitative performance of different within field zones, defined from water potential mapping

Viticulture de précision et état hydrique. II : Comportement quantitatif et qualitatif de zones intra-parcellaires définies à partir de la cartographie des potentiels hydriques

Résumé

The within field variability of grape quantitative and qualitative parameters has recently become an important issue in viticulture due to the impact that such variability has on the wine quality. Spatial, high-resolution systematic measurements of these parameters is becoming a reality in modern viticulture. A within field zoning of a Syrah vineyard located at INRA Pech Rouge (Gruissan, France) was carried out. The zoning was based on the mapping of the predawn water potential changes, measured from flowering to ripening. The aforementioned methodology, performed during 2003-04 seasons, allowed us the division of the field into four zones which were compared with an irrigated zone used as a control. Different quantitative (berry weight, yield, SFE, pruning weight, trunk diameter) and qualitative (sugars, total acids, pH, anthocyanins, IPT) parameters were measured in each zone. Each of the five zones (the 4 zones delimited and the irrigated control) was harvested individually. The results of the two different seasons show that, as long as the water restriction rises, the enrichment of the components linked with quality is reinforced. Simultaneously, vigour and yield are reduced. Yield reduction is mostly due to the reduction in berry size. Nevertheless, there is a threshold of water restriction, beyond which there are no further gains in qualitative components content, whereas yield and quantitative parameters keep on decreasing. For the most severe water deficit, all parameters (quantitative and qualitative) decrease, causing an important weakness in the vine. Such conditions, if sustained throughout time, may be negative for wine perennity. This situation requires further research aiming at determining the optimum water restriction thresholds for each variety/trellis system/"terroir" situation, and therefore, achieving the best quality/yield relation. These works finally aim at providing references to local growers to perform qualitative irrigation management. It is also necessary to study the physiological aspects that explain the adaptive mechanisms of different varieties to the water characteristics of Southern France's Mediterranean "terroirs" in relation with global warming. Finally, this research work points out the interest that site-specific management of the vineyard may present regarding quality improvement (including differential, variable irrigation for each zone and selective harvest)
La variabilité intra-parcellaire des paramètres quantitatifs et qualitatifs du raisin est une problématique actuelle d’importance considérable car elle a des conséquences qualitatives sur le vin. La mesure systématique, dans l’espace, et avec des résolutions élevées, de ces paramètres commence à devenir une réalité en viticulture. Un zonage intra-parcellaire a été effectué sur une parcelle de Syrah située sur l’Unité Expérimentale INRA de Pech Rouge (Gruissan, France). Ce zonage s’appuie sur une cartographie et une classification ascendante hiérarchisée de l’évolution du potentiel foliaire de base des souches de la nouaison à la maturité. Cette méthodologie, mise en œuvre pendant les années 2003 et 2004, a permis de différencier quatre zones qui ont été comparées avec un témoin irrigué. Pour chaque zone, différents paramètres "quantitatifs" (poids des baies, rendement, surface foliaire exposée potentielle, poids de bois de taille, circonférence de tronc) et "qualitatifs" (teneur en sucre, acidité totale, PH, anthocyanes et IPT) ont été mesurés. Chacune des 5 zones (4 zones identifiées et témoin irrigué) a été récoltée et vinifiée de manière individuelle. Pour les deux millésimes étudiés, les résultats mettent en évidence que lorsque les niveaux de contrainte hydrique augmentent, la richesse en composants liés à la qualité (phénols, sucres,…) est renforcée malgré une légère réduction de vigueur et de rendement induit notamment par diminution de la taille de la baie
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02764476 , version 1 (04-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02764476 , version 1
  • PRODINRA : 13549

Citer

Hernan Ojeda, N. Carrillo, N. Carrillo, Bruno Tisseyre, Marc Heywang, et al.. Viticulture de précision et état hydrique. II : Comportement quantitatif et qualitatif de zones intra-parcellaires définies à partir de la cartographie des potentiels hydriques. 14. International symposium of GESCO (Groupe d'Etude des Systèmes de COnduite de la vigne), Aug 2005, Geisenheim, Allemagne. ⟨hal-02764476⟩
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