Is the world food system soluble in sustainable development ?
Le système alimentaire mondial est-il soluble dans le développement durable ?
Résumé
In a process of world economic domination by an agro-industrial and agro-tertiary food system, the author wonders about the feasibility of an alternative model. The intensive agro-industrial model,(financiarized, concentrated, specialized and globalized), allows remarkable results in terms of products prices and safety, but generates negative externalities. In the long term, this model could threat the food equilibrium of the populations and ecological balance of our planet. The concept of sustainable development provides some orientations on which the researchers are invited to work: definition of new food basis, design of shorter and more diversified productive and marketing systems, discussion of governance models, on a regional, national and international scale. These prospects imply the definition of voluntarist public policies.
Dans un monde en voie de domination par un système alimentaire agro-industriel et agro-tertiaire, l’auteur s’interroge sur la faisabilité d’un modèle alternatif. En effet, le modèle agro-industriel intensif, spécialisé, concentré, financiarisé et mondialisé, s’il a permis de remarquables avancées en termes de prix et de sûreté des produits, génère des externalités négatives qui, à terme, menace l’équilibre alimentaire des populations et de la planète. Le concept de développement durable fournit quelques orientations sur lesquelles les chercheurs sont invités à travailler : définition de nouvelles bases alimentaires, conception de système productifs et de commercialisation plus courts et plus diversifiés, discussion des modes de gouvernance à l’échelle régionale, nationale et internationale. Ces perspectives impliquent la définition de politiques publiques volontaristes.