Constructing a productive consistency between silviculture and grazing in French Mediterranean wooded areas - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2010

Constructing a productive consistency between silviculture and grazing in French Mediterranean wooded areas

Résumé

In northern Mediterranean regions, livestock farming and silviculture evolutions have them sometimes gathered sometimes separated. The marginalization of little productive and costly to exploit Mediteranean forests and the economic and climatic difficulties faced by livestock sector in these regions calls for a fresh examination of silvopastoralism. In woodlands, fodder production is staggered over the year and its herbaceous component is preserved longer thanks to the shadow of trees. So it makes for example a summer pastoral resource. The selective cutting of trees generates wood products which may be sold, besides conventional outlets such as trituration and firewood, through new marketing channels such as wood energy or construction. Grazing keeps underbrush under control and facilitates later silviculture operations. Reciprocally, silviculture operations increase the quantity of light reaching undergrowth and thereby favours the development of forage resources : grass growth, lower hanging foliage, increase in percent fruit set. They also facilitate animal circulation. The construction of this productive consistency asks several questions, at different scales, which the paper tries to answer offering : (i) a silvopastoral interpretation of wooded environments ; (ii) a characterization of trees partial taking ; (iii) a characterization of wooded areas pastoral uses ; (iv) a different levels of silvopastoral project consistency analysis.
Dans les régions nord-méditerranéennes, l’élevage et la sylviculture ont connu des évolutions qui les ont tantôt rassemblés, tantôt séparés. La marginalisation des forêts méditerranéennes, peu productives et d’exploitation coûteuse, par les filières sylvicoles classiques et les difficultés économiques et climatiques du secteur de l’élevage dans ces mêmes régions invitent à une vision renouvelée du sylvopastoralisme. En forêt, la production fourragère est étalée dans l’année et sa composante herbacée se maintient sur pied plus tardivement qu’en milieu ouvert du fait de l’ombre des houppiers. Elle constitue alors par exemple une ressource pastorale pour l’été. La coupe sélective des arbres génère des produits-bois qui, outre le bois de chauffage domestique et la trituration, sont valorisables à travers de nouvelles filières comme le bois-énergie ou la construction. De même que le pâturage entretient le sous-bois et facilite l’intervention sylvicole suivante, le layonnage et l’éclaircie favorisent la circulation des animaux et, en faisant entrer la lumière, le développement de la ressource pastorale : développement de l’herbe, abaissement des feuilles, augmentation de la mise à fruits. La construction de cette cohérence productive pose de nombreuses questions, à différentes échelles, auxquelles l’article essaie de répondre en proposant : (i) une lecture sylvopastorale des milieux boisés ; (ii) une caractérisation des prélèvements partiels sur les arbres ; (iii) une caractérisation des modes d’exploitation pastorale en milieu boisé ; (iv) une réflexion sur les différents niveaux de cohérence d’un projet sylvopastoral.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02815935 , version 1 (06-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-02815935 , version 1
  • PRODINRA : 169078

Citer

Gérard Guérin, Claire Aubron, Jean-Pierre Boutonnet, Bruno Gallion, Grégory Sajdak. Constructing a productive consistency between silviculture and grazing in French Mediterranean wooded areas: A case study of Dole Food Company in Japan and France. International Symposium on Innovation and Sustainable Development of Agriculture, International Symposium on Innovation and Sustainable Development of Agriculture (ISDA2010). Saisissez le nom du laboratoire, du service ou du département., Montpellier, FRA. Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD). Institut National d'Etudes Supérieures Agronomiques de Montpellier (Montpellier SupAgro), FRA., Jun 2010, Montpellier, France. ⟨hal-02815935⟩
49 Consultations
0 Téléchargements

Partager

Gmail Facebook X LinkedIn More