M. Bugge, T. Hansen, and A. Klitkou, What Is the Bioeconomy? A Review of the Literature, Sustainability, vol.8, issue.7, p.691, 2016.

M. Duru, O. Therond, G. Martin, R. Martin-clouaire, M. Magne et al., How to implement biodiversity-based agriculture to enhance ecosystem services: a review, Agronomy for Sustainable Development, vol.35, issue.4, pp.1259-1281, 2015.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01330032

L. G. Horlings and T. K. Marsden, Towards the real green revolution? Exploring the conceptual dimensions of a new ecological modernisation of agriculture that could 'feed the world', Global Environmental Change, vol.21, issue.2, pp.441-452, 2011.

N. G. Roegen, The Entropy Law and the Economic Process, 1971.

B. Dumont, Prospects from agroecology and industrial ecology for animal production in the 21st century, Animal, issue.6, pp.1028-104, 2013.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01506389

M. Moraine, Co-design and assessment of cropping systems for developing crop-livestock integration at the territory level, Agricultural Systems, vol.147, 2016.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02637593

S. Barles, Society, energy and materials: the contribution of urban metabolism studies to sustainable urban development issues, Journal of Environmental Planning and Management, vol.53, pp.439-455, 2010.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/halshs-00543986

S. Madelrieux, Écologie et économie des interactions entre filières agricoles et territoire: quels concepts et cadre d'analyse ?-Cah, vol.26, 2017.

T. Bonaudo, Analyser une transition agro-alimentaire par les flux d'azote : Aussois un cas d'étude du découplage progressif de la production et de la consommation, pp.967-991, 2017.

T. L. Hamilton, Journal of Environmental Economics and Management, vol.74, pp.71-93, 2015.

F. Ewert, Environmental Science & Policy, vol.12, issue.5, pp.546-561, 2009.

J. Wu, Landscape sustainability science: ecosystem services and human well-being in changing landscapes, Landscape Ecology, vol.28, pp.999-1023, 2013.

K. L. Kline, S. Msangi, V. H. Dale, J. Woods, M. Glaucia et al., Reconciling food security and bioenergy: priorities for action, GCB Bioenergy, vol.9, issue.3, pp.557-576, 2017.

A. Voinov, N. Kolagani, M. K. Mccall, P. D. Glynn, M. E. Kragt et al., Modelling with stakeholders -Next generation, Environmental Modelling & Software, vol.77, pp.196-220, 2016.

, En particulier, le concept de bioraffinerie 71 se définit comme une "industrie bio-intégrée, produisant à partir de la biomasse et au moyen d'une variété de technologies, à la fois des produits chimiques, des biocarburants, de l'énergie, des agromatériaux (incluant les fibres végétales) et des aliments et ingrédients alimentaires" (source : Consortium Biorefiner Euroview), et lorsque la biomasse considérée est un résidu de l'activité humaine, ce concept se décline sous sa forme dite de

, TGAP : taxe générale sur les activités polluantes 68 DERU : directive eaux résiduaires urbaines 69 DCE: directive européenne sur l'eau

D. Puyol, Resource recovery from wastewater by biological technologies : opportunities, challenges, and prospects, Frontiers in microbiology, vol.7, p.2106, 2017.

. Nhu-quynh-diep, BIOREFINERY : CONCEPTS, CURRENT STATUS, AND DEVELOPMENT TRENDS International Journal of biomass & renewables -review janvier, 2012.

N. Bernet, Preface, Review of Environmental Science and Technology, vol.9, pp.1-2, 2010.

V. Mohan and S. , Waste biorefinery models towards sustainable circular bioeconomy : critical review and future perspectives, Bioresource Technology, vol.215, pp.2-12, 2016.

I. Pikaar, S. Matassa, K. Rabaey, B. L. Bodirsky, A. Popp et al., Microbes and the next nitrogen revolution, Environmental Science & Technology, vol.51, pp.7297-7303, 2017.

G. Billen, Nitrogen flows from European watersheds to coastal marine waters, The European Nitrogen Assessment, pp.271-297, 2011.

J. W. Erisman, How a century of ammonia synthesis changed the world, Nature Geoscience, vol.1, pp.159-161, 2008.

O. Hertel, Governing processes for reactive nitrogen compounds in the European atmosphere, Biogeosciences, vol.9, pp.4921-4954, 2012.

, CITEPA, 2016.

. Fao, World fertilizer trends and outlook, 2015.

I. Cakmak, Plant nutrition research: Priorities to meet human needs for food in sustainable ways, Plant and Soil, vol.247, pp.3-24, 2002.

M. Duru, Designing agroecological transitions: A review. Agronomy for Sustainable Development, vol.35, pp.1237-1257, 2015.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-01340332

S. Recous, C-N-P Decoupling Processes Linked to Arable Cropping Management Systems in Relation with Intensification of Production, Agroecosystem Diversity: Reconciling contemporary agriculture and environmental quality, pp.35-45, 2018.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02018416

K. H. Siddique, Innovations in agronomy for food legumes. A review, Agronomy for Sustainable Development, vol.32, pp.45-64, 2012.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00930490

E. Scopel, Conservation Agriculture cropping systems in temperate and tropical conditions, performances and impacts. A review. Agronomy for Sustainable Development, vol.33, pp.113-130, 2013.
URL : https://hal.archives-ouvertes.fr/cirad-00762374

C. Kremen and A. Miles, Ecosystem Services in Biologically Diversified versus Conventional Farming Systems : Benefits, Externalities, and Trade-Offs, Ecological and Society, vol.17, issue.4, 2012.

S. L. Dwivedi, Diversifying Food Systems in the Pursuit of Sustainable Food Production and Healthy Diets, Trends in Plant Science, vol.22, pp.842-856, 2017.

, Agriculture Biologique (AB)). La bioéconomie, par ses circuits potentiellement courts et ses innovations potentiellement low-tech, peut s'insérer dans cette mouvance

, les humains et l'environnement pour renforcer la sécurité alimentaire et améliorer la nutrition. Peut être définie comme un ensemble disciplinaire alimenté par le croisement des sciences agronomiques (agronomie, zootechnie), de l'écologie appliquée aux agroécosystèmes et des sciences humaines et sociales (sociologie, économie, géographie), Agroécologie Discipline scientifique qui applique les concepts et les principes écologiques à la gestion des interactions entre les plantes, les animaux, 2003.

C. Francis, G. Lieblein, S. Gliessman, T. A. Breland, N. Creamer et al., Agroecology: The Ecology of Food Systems, Journal of Sustainable Agriculture, vol.22, issue.3, pp.99-118, 2003.