Dataset on the characterization of the flavor of two red wine varieties using sensory descriptive analysis, volatile organic compounds quantitative analysis by GC-MS and odorant composition by GC-MS-O
Angélique Villière
(1)
,
Ronan Symoneaux
(2)
,
Alice Roche
(3)
,
Aïda Eslami
(1)
,
Nathalie Perrot
(4)
,
Yves Y. Le Fur
(3)
,
Carole Prost
(1)
,
Philippe Courcoux
(1)
,
Evelyne Vigneau
(1)
,
Thierry Thomas-Danguin
(3)
,
Laurence Guérin
(5)
1
ONIRIS -
École nationale vétérinaire, agroalimentaire et de l'alimentation Nantes-Atlantique
2 ESA - Ecole supérieure d'Agricultures d'Angers
3 Interactions moléculaires, déstructuration en bouche et perception de la flaveur [CSGA]
4 LGMPA - Laboratoire génie des matériaux et procédés associés
5 IFV - Institut Français de la Vigne et du Vin
2 ESA - Ecole supérieure d'Agricultures d'Angers
3 Interactions moléculaires, déstructuration en bouche et perception de la flaveur [CSGA]
4 LGMPA - Laboratoire génie des matériaux et procédés associés
5 IFV - Institut Français de la Vigne et du Vin
Angélique Villière
- Fonction : Auteur
- PersonId : 21015
- IdHAL : angelique-villiere
- ORCID : 0000-0003-4087-6392
Nathalie Perrot
- Fonction : Auteur
- PersonId : 182138
- IdHAL : nathalie-mejean
- ORCID : 0000-0003-3795-0838
- IdRef : 253118999
Yves Y. Le Fur
- Fonction : Auteur
- PersonId : 176614
- IdHAL : yves-le-fur
- ORCID : 0000-0002-0146-9287
- IdRef : 084035498
Carole Prost
- Fonction : Auteur
- PersonId : 968889
- ORCID : 0000-0002-0178-3823
- IdRef : 079508138
Philippe Courcoux
- Fonction : Auteur
- PersonId : 1055505
Evelyne Vigneau
- Fonction : Auteur
- PersonId : 1204513
- IdHAL : evelyne-vigneau
- ORCID : 0000-0003-4488-4058
Thierry Thomas-Danguin
- Fonction : Auteur
- PersonId : 736418
- IdHAL : thierry-thomas-danguin
- ORCID : 0000-0002-9756-355X
- IdRef : 167124501