Nutritional complications of obesity surgery: Prevalence, prevention, treatment. A systematic review
Complications nutritionnelles de la chirurgie de l’obésité : prévalence, prévention, traitement. Revue systématique de littérature
Résumé
BackgroundIn France, the use of obesity surgery is increasing sharply. Yet effective on severe obesity and its comorbidities, it exposes to the risk of serious postoperative complications, including nutritional issues. We aimed to synthesize the research-based evidence concerning these nutritional complications: prevalence, risk factors, recommendations on their treatment and prevention.MethodsWe carried out a PRISMA systematic review, the articles included were analyzed into a synoptic table, allowing the development of summary tables.ResultsPostoperative nutritional deficiencies are frequent (vitamin D 25-100%, B12 7-70%, iron 7-63%). A lifelong micronutrient supplementation is essential (multivitamin and minerals, vitamin D-calcium, iron, vitamin B12) to prevent the hematological, neurological, or musculoskeletal consequences of deficiencies. Their prevention-screening-treatment are part of a global postoperative management which must be multimodal and interdisciplinary. Severe malnutrition exists (<5%) and could lead to serious complications ("nutritional disasters") that may require artificial nutrition. Studies with high level of evidence on postoperative follow-up and supplementation are rare, not allowing the development of consensus guidelines. To prevent nutritional deficiencies and their consequences, the collaboration between general practitioners and medico-surgical teams should be strengthened.ConclusionNutritional complications are common after obesity surgery. Potentially serious, they are accessible to screening and prevention, through lifelong biochemical and clinical monitoring, and micronutrient supplementation. A coordinated follow-up, as part of a tailored "community care-hospital" patient healthcare pathway, could improve postoperative outcomes.
Contexte Bien qu’indiquée pour améliorer les comorbidités de l’obésité, la chirurgie de l’obésité, en forte augmentation, expose au risque de complications postopératoires, notamment nutritionnelles. Notre objectif a été de synthétiser les données de la littérature concernant ces complications nutritionnelles :prévalence, facteurs de risque, recommandations sur leurs traitement et prévention.MéthodeNous avons conduit cette revue systématique de la littérature selon la méthode PRISMA, les articles inclus ont été analysés en tableau synoptique, permettant l’élaboration de tableaux de synthèse.RésultatsLes déficits nutritionnels sont fréquents après chirurgie de l’obésité (vitamine D25–100 %, B12 7–70 %, fer 7–63 %), imposant une supplémentation en micronutriments (complexes multivitamines-minéraux, vitamine D-calcium, fer, B12), pour en prévenir les conséquences hématologiques, neurologiques ou musculosquelettiques. Leurs prévention-dépistage-correction s’intègrent dans une prise en charge multimodale et interdisciplinaire. Les dénutritions sévères ou « catastrophes nutritionnelles » existent (<5 %) et peuvent nécessiter une nutrition artificielle. Les études de haut niveau de preuve sur les modalités de suivi et de supplémentations sont rares, ne permettant pas l’élaboration de recommandations consensuelles. Pour prévenir les déficits nutritionnels et leurs conséquences, la collaboration entre le médecin traitant et l’équipe médicochirurgicale doit se renforcer.ConclusionLes complications nutritionnelles de la chirurgie de l’obésité sont fréquentes, potentiellement graves, accessibles au dépistage et à la prévention, au moyen d’un suivi bioclinique et d’une supplémentation en micronutriments à vie. Un suivi coordonné, intégré dans un parcours de soins« ville-hôpital », pourrait optimiser les résultats postopératoires.
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Guiho et al - 2020 - Complications nutritionnelles de la chirurgie de l’obésité.pdf (1.44 Mo)
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