Dietary models and challenges for economics - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Review of Agricultural, Food and Environmental Studies Année : 2020

Dietary models and challenges for economics

Les modèles alimentaires et les défis pour les sciences économiques

Stéphan Marette

Résumé

AbstractThis introductory article presents the three main challenges faced in economics to issues raised by dietary models. The first part of this paper examines the dietary models that maximise the health profile of a population under various constraints, including environmental and agronomic criteria. The second part introduces the possibilities of economic modelling to complement these dietary models, despite the limitations of economic approaches. The third part suggests new research proposals by asserting that overlooked questions deserve further scrutiny. We emphasise that economic models are particularly useful to analyse trade-offs between the various objectives underlying a sustainable food system. However, possible improvements should tackle, first, possible substitutions between food categories by consumers; second, adjustments in supply chains; and third, measures of inequality resulting from significant changes towards sustainability. Such improvements may be difficult to realise but are technically possible.
Cet article introductif présente les trois principaux défis auxquels sont confrontés les modèles économiques face aux problèmes soulevés par les modèles alimentaires. La première partie de cet article présente les modèles alimentaires qui maximisent le profil de santé d'une population sous diverses contraintes, incluant des critères environnementaux et agronomiques. La deuxième partie présente les possibilités de modélisation économique permettant de compléter ces modèles alimentaires. La troisième partie suggère de nouvelles propositions de recherche méritant un examen plus approfondi. Nous soulignons que les modèles économiques sont particulièrement utiles pour analyser les compromis entre les différents objectifs définissant un système alimentaire durable. Les améliorations possibles devraient étudier, premièrement, les substitutions possibles entre les catégories d'aliments par les consommateurs, deuxièmement, les ajustements dans les chaînes d'approvisionnement, et troisièmement, les mesures d’inégalités résultant de changements importants pour atteindre la durabilité. De telles améliorations peuvent être difficiles à réaliser, mais elles sont techniquement possibles.
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hal-03124338 , version 1 (19-07-2021)

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Citer

Stéphan Marette, Vincent Réquillart. Dietary models and challenges for economics. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 2020, 101 (1), pp.5-22. ⟨10.1007/s41130-020-00113-z⟩. ⟨hal-03124338⟩
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