Why and how to regulate animal production and consumption: the case of the European Union - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Communication Dans Un Congrès Année : 2021

Why and how to regulate animal production and consumption: the case of the European Union

Résumé

Throughout the world, animal production faces huge sustainability challenges. The latter are exacerbated in the European Union (EU) by consumption issues linked, in particular, to the health and environmental impacts of meat consumption, and by the increasing societal concerns linked to animal welfare. Simultaneously, animal production may also provide benefits, notably from an economic and nutritional point of view. Some livestock systems, notably grass-based systems, may also offer positive climatic and environmental effects. Animal production is highly regulated in the EU, whereas the consumption of animal products is not (or very lightly) regulated. Many of the negative and positive effects are public goods that are not well taken into account by private actors and markets. Thus, there is legitimacy and scope for public policies aimed at reducing the damage and increasing the benefits of animal production and consumption. The last part of the paper explains how this could be achieved in the EU through a significantly revised and extended Common Agricultural Policy (CAP) that more closely follows the principles of public economics. Public regulation principles that are proposed have a more general scope and can be adapted to other livestock contexts.
Dans le monde entier, les productions animales sont confrontées à d'énormes défis en matière de durabilité. Ces derniers sont exacerbés dans l'Union européenne (UE) par les problèmes de consommation liés, notamment, aux impacts sanitaires et environnementaux de la consommation de viande, et par les préoccupations sociétales croissantes liées au bien-être animal. Simultanément, les productions animales peuvent également présenter des avantages, notamment d'un point de vue économique et nutritionnel. Certains systèmes d'élevage, notamment les systèmes basés sur l'herbe, peuvent également avoir des effets positifs sur le climat et l'environnement. Les productions animales sont fortement réglementées dans l'UE, alors que la consommation de produits animaux ne l'est pas (ou très peu). Bon nombre des effets négatifs et positifs sont des biens publics qui ne sont pas bien pris en compte par les acteurs privés et les marchés. Il existe donc une légitimité et une marge de manœuvre pour les politiques publiques visant à réduire les dommages et à augmenter les avantages de la production et de la consommation de produits animaux. La dernière partie de l'article explique comment cet objectif pourrait être atteint dans l'UE par le biais d'une politique agricole commune (PAC) considérablement révisée et étendue qui suit de plus près les principes de l'économie publique. Les principes de régulation publique qui sont proposés ont une portée plus générale et peuvent être adaptés à d'autres contextes d'élevage.
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Dates et versions

hal-03215198 , version 1 (12-01-2022)

Identifiants

  • HAL Id : hal-03215198 , version 1

Citer

Zohra Bouamra-Mechemache, Vincent Chatellier, Luc Delaby, Cécile Détang-Dessendre, Jean-Louis Peyraud, et al.. Why and how to regulate animal production and consumption: the case of the European Union. 14. Journées de Recherches en Sciences Sociales, Apr 2021, Clermont-Ferrand, France. ⟨hal-03215198⟩
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