Family Farmers and Consumers in Guadeloupe Facing the Covid-19
L'agriculture familiale à l’épreuve de la Covid-19 : le cas de la Guadeloupe
Résumé
We draw lessons from the Covid-19 crisis on family farming in Guadeloupe, based on data from a survey of over 380 consumers and nearly 15 farmers and technicians. Geels and Schot’s (2007) model of socio-technical transitions is used as a framework for analyzing the changes underway. The results show that it is important to rethink the relationships between consumers and farmers, particularly in terms of marketing methods. Coupled innovations, including the ‘baskets’ developed during the crisis, could be socio-technical instruments for unlocking the way to agro-ecological systems.
Nous tirons les enseignements de la crise de la Covid-19 sur l’agriculture familiale en Guadeloupe, à partir des données d’une enquête auprès de plus de 380 consommateurs et de près de 15 agriculteurs et techniciens. Le modèle de Geels et Schot (2007) sur les transitions sociotechniques nous sert de grille d’analyse des changements en cours. Les résultats montrent qu’il est important de repenser les relations entre consommateurs et agriculteurs, en particulier sur les modes de commercialisation. Les innovations couplées, intégrant les paniers primeurs largement développés pendant la crise, pourraient être des instruments sociotechniques de déverrouillage vers des systèmes agroécologiques.
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