Different forms of Crop-Livestock Integration. Analysis in the South of France - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2021

Different forms of Crop-Livestock Integration. Analysis in the South of France

Pluralité des formes d’intégration culture – élevage. Analyse dans le Sud de la France

Résumé

Reconnecting crops and livestock is an important way of contributing to agro-ecological transitions on the scale of Mediterranean production systems and territories. This is a particularly important challenge in the Mediterranean area because of the marked specialization of territories, with cash crops in low-lying areas and on the coast, and livestock farming in inland regions, which are often in decline. There are various forms of Crop-Livestock Integration (CLI). Using some specific examples, we will present various forms of CLI (reconnecting the crop system and the livestock system on the farm; local-level arrangements between neighbours; partnerships between winegrowers or arborists and breeders; cooperation between stakeholders on a regional scale, and so on). We will study the conditions for their implementation, the changes brought about in the activities concerned, and the potential performance and prospects offered by these forms of CLI for the development of livestock and territories in the Mediterranean area.
Reconnecter culture et élevage est un levier important pour favoriser des transitions agro écologiques à l’échelle des systèmes de production et des territoires méditerranéens. En zone méditerranéenne, cet enjeu est particulièrement important du fait de la spécialisation marquée des territoires : cultures de vente en plaine et en littoral, élevage dans les arrières pays souvent en déprise. L’Intégration Culture-Elevage (ICE) peut prendre différentes formes. A partir d’exemples concrets, nous présenterons diverses formes d’ICE, (remise en connexion du système de culture et du système d’élevage dans l’exploitation ; organisations à l’échelle locale entre voisins ; collaboration entre viticulteurs ou arboriculteurs et éleveurs ; coopération entre acteurs à l’échelle régionale,…). Nous étudierions les conditions de leur mise en œuvre, les changements induits dans les activités concernées, les performances potentielles et les perspectives offertes par ces formes d’ICE pour le développement de l’élevage et des territoires en zone méditerranéenne.
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FAO 19 - Meknes - Napoléone et al - edité options médit 2021.pdf (607.34 Ko) Télécharger le fichier
Origine : Fichiers produits par l'(les) auteur(s)

Dates et versions

hal-03450989 , version 1 (26-11-2021)

Identifiants

  • HAL Id : hal-03450989 , version 1
  • PRODINRA : 487101

Citer

Martine Napoleone, Arnaud Dufils, Charles-Henri Moulin, Jacques Lasseur. Different forms of Crop-Livestock Integration. Analysis in the South of France. Seminar FAO-CIHEAM of the Sub-Network on Production Systems & Sub-Network on Nutrition, Oct 2019, Meknes, Morocco. pp.309-313. ⟨hal-03450989⟩
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