Nutritional quality of Ready-to-Use Therapeutic Foods: focus on lipid composition and vitamin content - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue OCL Oilseeds and fats crops and lipids Année : 2022

Nutritional quality of Ready-to-Use Therapeutic Foods: focus on lipid composition and vitamin content

Qualité nutritionnelle des aliments thérapeutiques prêts à l’emploi : composition lipidique et les teneurs en vitamines

Arnaud Laillou
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Résumé

Severe Acute Malnutrition (SAM) is still a public health issue in many low-income and middle-income countries. Its management has changed with the development of Ready-to-Use Therapeutic Foods (RUTF) that are energy-dense, lipid-based, micronutrient-enriched foods. The purpose of the present study was to define some aspects of the nutritional profile (in particular, lipid content, fatty acids profile, lipophilic vitamin content), oxidative status, and mycotoxin content of three RUTF products (of which two manufactured in Asia and one in Europe), at different time points during their storage. All RUTF displayed good lipid stability, with peroxide values < 10 meqO 2 /kg lipids, acidity index < 0.6 g/100 g lipids, and very low amounts of secondary oxidation volatile compounds. Only the one produced in Europe complied with the international recommendations on vitamin A and E contents. Lipid content ranged from 28.7 ± 0.5 to 41.2 ± 2.4 g/100 g. Oleic acid, palmitic acid, and linoleic acid (47.2 ± 7.4%, 26.8 ± 2.1%, and 12.4 ± 3.9% of total lipids, respectively) were the main fatty acids. Only one of the samples made in Asia exceeded the regulatory limit of mycotoxins. The RUTF lipid phase was rather stable at ambient temperature from 9 to 12 months, and appropriate packaging may have contributed to a major stability.
La malnutrition aiguë sévère (MAS) reste un problème de santé publique dans de nombreux pays à revenu faible ou intermédiaire. Sa prise en charge a changé avec le développement des aliments thérapeutiques prêts à l’emploi (ATPE) qui sont des aliments denses en énergie, à base de lipides et enrichis en micronutriments. L’objectif de la présente étude était de définir certains aspects du profil nutritionnel (en particulier, la teneur en lipides, le profil des acides gras, la teneur en vitamines lipophiles), le statut oxydatif et la teneur en mycotoxines de trois produits RUTF (dont deux fabriqués en Asie et un en Europe), et ce à différents moments de leur stockage. Tous les RUTF présentaient une bonne stabilité lipidique, avec des indices de peroxyde < 10 meqO 2 /kg de lipides, un indice d’acidité < 0,6 g/100 g de lipides, et de très faibles quantités de composés volatils d’oxydation secondaire. Seul celui produit en Europe était conforme aux recommandations internationales sur les teneurs en vitamines A et E. La teneur en lipides variait de 28,7 ± 0,5 à 41,2 ± 2,4 g/100 g. Les principaux acides gras étaient l’acide oléique, l’acide palmitique et l’acide linoléique (47,2 ± 7,4 %, 26,8 ± 2,1 % et 12,4 ± 3,9 % des lipides totaux, respectivement). Un seul des échantillons fabriqués en Asie dépassait la limite réglementaire des teneurs en mycotoxines. La phase lipidique des RUTF était plutôt stable à température ambiante de 9 à 12 mois, et un conditionnement approprié a pu contribuer à cette bonne stabilité.
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hal-03600890 , version 1 (08-03-2022)

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Citer

Célia Moustiés, Claire Bourlieu-Lacanal, Youna Hemery, Bruno Barea, Pierre Villeneuve, et al.. Nutritional quality of Ready-to-Use Therapeutic Foods: focus on lipid composition and vitamin content. OCL Oilseeds and fats crops and lipids, 2022, 29, pp.13. ⟨10.1051/ocl/2022007⟩. ⟨hal-03600890⟩
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