The BOUQUET method: a tool to assess the services provided by a free-range poultry unit - Archive ouverte HAL Access content directly
Journal Articles Innovations Agronomiques Year : 2022

The BOUQUET method: a tool to assess the services provided by a free-range poultry unit

BOUQUET - Une méthode pour évaluer les services rendus par les ateliers de volailles plein-air

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G. Chiron
  • Function : Correspondent author
  • PersonId : 1143206

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Manon Lesgourgues
  • Function : Author
Bertrand Méda
Fabien Liagre
  • Function : Author
  • PersonId : 968212
Hélène Gross
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L. Dupuy
  • Function : Author
J.M. Fontanet
  • Function : Author
Isabelle Bouvarel
  • Function : Author
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Abstract

In free-range poultry production, the management of the outdoor run is firstly designed to provide comfort to the animals. However, other services can be provided, such as improvement in income, contribution to direct and indirect jobs, or carbon storage and maintenance of biodiversity. In order to better consider them, these services need to be identified and quantified, which will make it possible a better reasoning of the outdoor run management. Developed by a group of experts, the service evaluation method, known as the BOUQUET method, focusing on free-range production units (meat, eggs and fat palmipeds), was discussed and adjusted with representatives of its potential users (farmers, technicians, advisers, etc.) in three production regions of France (West, South-East and South-West). The method considers 13 services divided into 5 categories. Those services are evaluated with a set of 29 indicators. The assessment takes half a day in three steps: i) mapping with an aerial picture of the site, ii) interview of the farmer and iii) measurements on the outdoor run studied. Data are then entered into a calculator which transforms them in scores for each service and provides a global representation of results by category of services. The analysis of these results allows the farmer to have a reflective approach of the management of his outdoor run, to establish a dialogue with his adviser, and to discuss an appropriate action plan according to his own constraints and objectives.
En élevage avicole plein-air, l’aménagement des parcours est raisonné en premier lieu pour apporter du confort aux volailles. Toutefois, d’autres services peuvent être fournis, comme l’amélioration du revenu, la contribution aux emplois directs et indirects ou encore le stockage de carbone et le maintien de la biodiversité. Ces services nécessitent d’être explicités et quantifiés afin de mieux les prendre en compte, et ainsi mieux raisonner l’aménagement et la gestion des parcours. Développée par un groupe d’experts, la méthode d’évaluation des services, dite méthode BOUQUET, qui concerne les ateliers avicoles (chair, ponte et palmipèdes gras) avec parcours, a été discutée et ajustée avec des utilisateurs potentiels (éleveurs, techniciens, conseillers…) dans trois bassins de production (Ouest, Sud-Est et Sud-Ouest). La méthode considère 13 services répartis en 5 catégories. Ces services sont quantifiés à l’aide de 29 indicateurs. L’évaluation se déroule en trois phases sur une demi-journée : i) travail cartographique à partir d’une photo aérienne du site, ii) entretien avec l’éleveur et iii) mesures sur le parcours étudié. Les données sont ensuite saisies dans un calculateur qui les transforme en scores pour chaque service et restitue une représentation globale des résultats par catégorie de services. L’analyse de ces résultats permet à l’éleveur de faire évoluer son un regard sur la gestion et l’aménagement des parcours, d’instaurer un dialogue avec ses conseillers, et de discuter d’un plan d’action approprié en fonction de ses propres contraintes et aspirations.
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hal-03697223 , version 1 (16-06-2022)

Licence

Attribution - NonCommercial - NoDerivatives - CC BY 4.0

Identifiers

Cite

G. Chiron, Pertusa Marion, Manon Lesgourgues, Bertrand Méda, Laurence Fortun-Lamothe, et al.. BOUQUET - Une méthode pour évaluer les services rendus par les ateliers de volailles plein-air. Innovations Agronomiques, 2022, 85, pp.31-46. ⟨10.17180/ciag-2022-vol85-art03⟩. ⟨hal-03697223⟩
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