Territorialised food system - Archive ouverte HAL Access content directly
Book Sections Year : 2018

Territorialised food system

Système alimentaire territorialisé

(1) , (1) , (2) , (2)
1
2

Abstract

[...] Territorialised food systems are an emerging alternative to the globalized food system. The globalized food system, structured by very large industrial firms both for input trades (seeds …) and for food products often highly processed, has limits (impoverishment of farmers, degradation of natural resources, malnutrition but also increase of obesity …)...
[...] Les systèmes alimentaires territorialisés (SAT) constituent une forme émergente alternative au système agro-alimentaire mondialisé. Ce dernier, structuré autour de très grandes firmes industrielles tant pour le commerce des intrants (semences…) que pour celui des aliments, souvent ultra transformés, présente des limites (paupérisation des agriculteurs, dégradation des ressources naturelles, sous-nutrition mais aussi augmentation de l’obésité..)...
Fichier principal
Vignette du fichier
dicoagroecologie.fr-Système alimentaire territorialisé.pdf (72.66 Ko) Télécharger le fichier
Origin : Files produced by the author(s)

Dates and versions

hal-03727660 , version 1 (17-10-2022)

Licence

Attribution - NonCommercial - NoDerivatives - CC BY 4.0

Identifiers

Cite

Antony Page, Audrey N'Diaye, Isabelle Duvernoy, Michel Duru. Système alimentaire territorialisé : Définition. INRAE. Dictionnaire d’Agroécologie, , 2018, ⟨10.17180/j274-yr52⟩. ⟨hal-03727660⟩
18 View
0 Download

Altmetric

Share

Gmail Facebook Twitter LinkedIn More