Developing innovative plant-based added-value food products through the promotion of LOCAL Mediterranean NUT and LEGUME crops - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Access content directly
Conference Papers Year : 2022

Developing innovative plant-based added-value food products through the promotion of LOCAL Mediterranean NUT and LEGUME crops

Abstract

The aim of LOCALNUTLEG project is to empower local Mediterranean nuts and legumes with quality characteristics that depend exclusively on the territory on which they are produced through the development of nniovative plant-based food products, fermented or not. To do so, LOCALNUTLEG will promote local Mediterranean nuts and legumes with a legal registered trademark (Protected Designation of Origin (PDO) or Protected Geographical Indication (PGI)) or autochthonous identity and will represent a potential opportunity to Mediterranean countries to balance the sustainability of Agri-food resources and dietary habits considering the economical and health impact of the new developed products. The project aims to develop innovative food products by the identification of local nut and legumes varieties tied to Mediterranean gastronomic culture, providing the maximum amount of nutrients and bioactive compounds, and to promote Mediterranean diet through plant-based food products.
Le but de LOCALNUTLEG est d’autonomiser des filières locales méditerranéennes de produits végétaux, fermentés ou non, sous signe de qualité géographique ou avec une identité locale forte. Pour cela le projet développera des produits alimentaires innovants à partir des variétés locales de fruits secs et légumes secs liés à la culture gastronomique méditerranéennes, riches en nutriments et composés bioactifs. Ces produits seront une opportunité de conjuguer la durabilité des matières premières agricoles locales et des habitudes alimentaires pour des produits sains et contribuant à l’économie locale.
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hal-03787831 , version 1 (26-09-2022)

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  • HAL Id : hal-03787831 , version 1

Cite

Valérie Gagnaire, Gwénaël Jan. Developing innovative plant-based added-value food products through the promotion of LOCAL Mediterranean NUT and LEGUME crops. Panorama des protéines végétales : Regards croisés Entreprises/Recherche, Vegepolys Valley, les Instituts Carnot Plant2Pro® et Qualiment® et Terres Univia, Sep 2022, Paris, France. ⟨hal-03787831⟩

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