The socio-economic factors affecting the emergence and impacts of new genomic techniques in agriculture: A scoping review - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Article Dans Une Revue Trends in Food Science and Technology Année : 2022

The socio-economic factors affecting the emergence and impacts of new genomic techniques in agriculture: A scoping review

Les facteurs socio-économiques affectant l'émergence et les impacts des nouvelles techniques génomiques en agriculture : une revue de littérature

Résumé

Background: The development of new genomic techniques (NGTs) has the potential to address some future challenges related to food security, agroecology and global warming. NGTs encompass ZFN-1, ZFN-2 and ZFN-3 technologies, TALENs, Meganucleases, CRISPR-Cas, and Oligonucleotide directed mutagenesis. The regulation of innovations based on NGT is sensitive and debated in many countries around the world. Scope and approach: To better understand the possible consequences of NGTs and their potential applications to plant and related food production, we conduct a scoping review of the literature focusing on economic issues related to NGT. This review covers a rather recent literature, namely, published mainly over the last 5 years, and we also underline the overlooked issues. Our review leads us to present the main issues related to the consumer perception, the supply of NGT related to the research effort, the intellectual property rights and the regulation. Key findings and conclusions: The socio-economic factors affecting the emergence and impacts of new genomic techniques in agriculture are unevenly analyzed in the literature. A large part of the literature focuses on regulation issues. However, a clear understanding of both consumer preferences and supply chain organizations is also essential for understanding the possible emergence and the impact of NGT, but these issues raise less attention. We also insist on the necessity of evaluating the option value of NGT that would thwart the possible but unlikely disappearance of some conventional food productions.
Les nouvelles techniques génomiques (NTG) ont le potentiel de relever certains défis futurs liés à la sécurité alimentaire, à l'agroécologie et au réchauffement climatique. Les NGT englobent les technologies ZFN-1, ZFN-2 et ZFN-3, les TALEN, le CRISPR-Cas et la mutagenèse dirigée par oligonucléotides (…). La réglementation des innovations basées sur les NGT est une question sensible qui est débattue dans de nombreux pays à travers le monde. Pour mieux comprendre les conséquences possibles des NTG et leurs applications potentielles dans le domaine de la production végétale, nous effectuons une revue de la littérature portant sur les questions économiques liées aux NTG. Cette revue couvre une littérature assez récente, à savoir, publiée principalement au cours des 5 dernières années, et nous soulignons également les questions négligées. Notre revue nous amène à présenter les principaux enjeux liés à la perception des consommateurs, à l'offre de NTG, à l'effort de recherche, aux droits de la propriété intellectuelle et à la réglementation. Nous montrons que les facteurs socio-économiques affectant l'émergence et les impacts des nouvelles techniques génomiques en agriculture sont inégalement analysés dans la littérature. Une grande partie de la littérature se concentre sur les questions de régulation. Cependant, une compréhension claire des préférences des consommateurs et de l’organisation de la chaîne d'approvisionnement est également essentielle pour comprendre l'émergence possible et l'impact des NTG, mais ces questions suscitent moins d'attention. Nous insistons également sur la nécessité d'évaluer la valeur d'option du NGT qui contrecarrerait la possible, mais peu probable, disparition de certaines productions alimentaires conventionnelles.

Dates et versions

hal-03812850 , version 1 (13-10-2022)

Licence

Identifiants

Citer

Stéphane Lemarié, Stéphan Marette. The socio-economic factors affecting the emergence and impacts of new genomic techniques in agriculture: A scoping review. Trends in Food Science and Technology, 2022, 129, pp.38-48. ⟨10.1016/j.tifs.2022.07.013⟩. ⟨hal-03812850⟩
124 Consultations
0 Téléchargements

Altmetric

Partager

More