Building coupled innovations on a regional scale to support the pesticide use reduction in market garden production.
Construire des innovations couplées à l'échelle des territoires pour soutenir la réduction de l'usage des produits phytosanitaires en production maraîchère
Abstract
Despite the challenges of reducing the use of plant protection products to protect human health and the environment, the transition of market garden farms to agroecological cropping systems is proving difficult, particularly on farms oriented towards long distribution channels. How can we massify and accelerate their agroecological transition? Over a 4-year period, the INTERLUDE project combined interdisciplinary approaches (agronomy, ecology, plant health, economics) with agri-food system stakeholders in 4 territories in mainland France and the French West Indies. Through surveys of stakeholders in agri-food systems, we identified the barriers to the adoption of known agroecological practices or cropping systems capable of regulating pests and reducing the use of plant protection products. Then, thank to participatory methods, we co-designed and evaluated coupled innovations with stakeholders, that combine organizational, regulatory, institutional and/or social innovations to support the implementation of technical innovations (innovative agro-ecological cropping systems). A toolbox was developed to support stakeholders wishing to implement such agroecological design approaches in their territories. The role and expected skills of these facilitators of change were investigated. The results of the project encourage public policies to support change of agri-food system actors: training and financial support for change agents, and support for inter-knowledge and coordination mechanisms between actors of the territory and agri-food sector.
Malgré les enjeux de réduction d'utilisation des produits phytosanitaires pour préserver la santé humaine et l'environnement, la transition des exploitations maraîchères vers des systèmes de culture agroécologiques se fait difficilement, en particulier dans les exploitations orientées vers les circuits longs. Comment massifier et accélérer leur transition agroécologique ? Le projet INTERLUDE a combiné pendant 4 ans des approches interdisciplinaires (agronomie, écologie, santé des plantes, économie) et participatives sur 4 territoires en France métropolitaine et aux Antilles. Grâce à des enquêtes auprès des acteurs des systèmes agri-alimentaires, nous avons identifié les freins à l'adoption de pratiques ou systèmes agroécologiques déjà connus, capables de réguler des bioagresseurs et de réduire l'usage des produits phytosanitaires. Par des dispositifs participatifs, nous avons co-conçu et évalué avec ces acteurs des prototypes d'innovations couplées, qui associent des innovations de natures organisationnelles, réglementaires, institutionnelles et/ou sociales afin de soutenir le déploiement d'innovations techniques (des systèmes de culture agroécologiques innovants). Une boite à outils pour soutenir les acteurs désireux de porter les démarches de conception dans les territoires a été produite. Le rôle et les compétences attendues de ces acteurs du changement ont été investigués. Les résultats du projet encouragent les politiques publiques à soutenir le changement des acteurs du système agri-alimentaire : formation et soutien financier des acteurs du changement, et soutien des dispositifs d'interconnaissance et de coordination entre acteurs des filières et des territoires.
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