Study of tissues mapping and flesh quality of brown trout by color image analysis - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement Accéder directement au contenu
Communication Dans Un Congrès Année : 2002

Study of tissues mapping and flesh quality of brown trout by color image analysis

Etude de la distribution des tissus et de la qualité de la chair dans la truite fario par analyse d'image couleur

Résumé

With the Trade Union of the French Poultry Selectors and Aquacoles (SYSAAF) and French National Institute of Agronomical Research (INRA) we studied the farmed brown sea-trout development according to genetic improvement and feeding composition by color image analysis. They want to value the effects of feeding which contains various levels of lipid. In this research project a vision system was devised to research and measure brown trout visual features. Various segmentation methods were applied to locate various tissues of brown trout cutlets and to measure their area and color. The results obtained on fish flesh by the image analysis were compared with chemical measurements of fat and with NMR measurements. The color image features give data on the development of various tissues and the effect of feeding on morphological development can be tested on efficient aspect variables.
Nous avons étudié par analyse d'image couleur, la distribution des différents tissus et de la couleur de la chair dans la truite d'élevage en fonction de l'amélioration génétique et la composition de l'alimentation. Nous avons développé un système de vision couleur pour caractériser les tissus de la truite. Des méthodes de segmentation sont appliquées pour localiser les différents tissus, mesurer leur surface et leur couleur. Ces caractéristiques sont comparées au taux de lipides mesuré dans la chair par méthode chimique et par RMN.
Fichier non déposé

Dates et versions

hal-02583910 , version 1 (14-05-2020)

Identifiants

Citer

P. Marty Mahe, P. Loisel, Benoit Fauconneau, Pierrick Haffray, Dominique Brossard. Study of tissues mapping and flesh quality of brown trout by color image analysis. 9. Journées Sciences du Muscle et Technologies des Viandes, Oct 2002, Clermont-Ferrand, France. pp.2. ⟨hal-02583910⟩
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