Is the transition of agricultural systems towards breeding systems introduction in a territory specialized in arable crops is sustainable? Multi-criteria assessment of recoupling scenarios.
La réintroduction de l'élevage dans un territoire spécialisé en grande culture est-elle durable ? Evaluation multicritère de scénarios de recouplage.Innovations
Abstract
Breeding offers lots of qualities complementary with crop production. But is the addition of both of these productions really sustainable? This article presents results of a feasibility study of coupling the breeding and the crop productions in a territory specialized in crop productions. After diagnosis of the agricultural rules of this territory, we identify relevance ways to reintroduce breeding. It leads to identify scenarios based on collective breeding of cattle or sheep units, separated from crops systems, but interacting with them. The breeding and the crops interact together by flows of food from the crop productions to the breeding, and flow of fertilizers from breeding to the crops.Thanks to multi-criteria assessments tools, the farms are estimated about social, environmental and economic sustainability indicators. The results allow to define the farm’s situation before and after reintroduction of breeding in the territory. Results reveal almost neutral effects on the technical and environmental aspects of the grain farm, except in “sheep” scenario. Indeed, the ovine breeding modifies the crop rotation system and includes the sheep’s pasture, which allows a stronger interaction and an improvement of organic soil balance. The methodology process is discussed on methods, indicators, multi-criteria assessment tools used.
Coupler productions animales et végétales à l’échelle d’une exploitation ou d’un territoire contribuerait à améliorer leur durabilité (bouclage des cycles des nutriments, circularité des ressources, résilience face aux aléas climatiques ou de marché, moindre dépendance aux intrants, création d’emploi,…), mais au sein de territoires spécialisés en grande culture, le recouplage culture-élevage n’est pas vraiment constaté. Une étude de faisabilité a été menée avec comme objectifs (i) d’imaginer des voies de réintroduction possibles de l’élevage, i.e. acceptables par les acteurs concernés, dans un territoire spécialisé en grande culture, (ii) d’évaluer en multicritère à l’échelle des exploitations et si possible à l’échelle du territoire la durabilité des scénarios imaginés. Ceux-ci s’appuient sur la création d’ateliers d’élevage collectifs bovin ou ovin, en interaction avec des exploitations céréalières du territoire. Si l’impact semble être quasiment neutre sur les aspects technico-économiques de l’exploitation céréalière, le scénario basé sur l’introduction d’un atelier ovin présente un niveau d’interaction plus élevé entre ateliers grâce à l’insertion de la luzerne dans l’assolement du système céréalier et le pâturage des moutons pendant les intercultures, et un profil de durabilité intéressant en améliorant le bilan humique des sols. La démarche réalisée pour le diagnostic du territoire et l’évaluation de la durabilité par le calcul d’indicateurs de performances nourrit les réflexions du RMT ERYTAGE et trace quelques perspectives pour consolider la boîte à outils de l’évaluateur.
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