Food habits: what impact on the grennhouse effect? - Archive ouverte HAL Access content directly
Conference Papers Year : 2008

Food habits: what impact on the grennhouse effect?

Choix de consommation alimentaire, quel impact sur l'effet de serre ?

(1)
1

Abstract

The variéty of actors and processes that come inti play during the entire product life cycle makes it difficult to calculate the impact of food choises on the greenhouse effet. Transformation processes, geographical origin, storage possibilities, and non to forget home cooking and shopping of households - advantages gained at one stage can be offset by disadvantages at another. Not one but all aspects are important for a lower climate impact from food systems.
Le grand nombre d'acteurs et de processus du système alimentaire rend difficile à l'heure actuelle le calcul d'impact des choix alimentaires sur l'effet de serre. Processus de transformation,origine de la production, mode de conservation sans oublier la préparation culinaire et la gestion des achats alimentaires des ménages - l'avantage d'une étape est souvent annihilé par l'inconvénient d'une autre. Non pas un seul, mais tous les aspects sont importants pour réduire l'impact de l'alimentation sur le climat.
Fichier principal
Vignette du fichier
27651_20090318033447101_1.pdf (200.45 Ko) Télécharger le fichier
Origin : Files produced by the author(s)
Loading...

Dates and versions

hal-02823351 , version 1 (06-06-2020)

Identifiers

  • HAL Id : hal-02823351 , version 1
  • PRODINRA : 27651

Cite

Barbara Redlingshofer. Choix de consommation alimentaire, quel impact sur l'effet de serre ?. Colloque international, scientifique et professionnel "agriculture biologique et changement climatique", Apr 2008, Clermont-Ferrand, France. 6 p. ⟨hal-02823351⟩

Collections

INRA INRAE
126 View
117 Download

Share

Gmail Facebook Twitter LinkedIn More