Agricultural Prices, Selection, and the Evolution of Food Industry - INRAE - Institut national de recherche pour l’agriculture, l’alimentation et l’environnement
Rapport Année : 2012

Agricultural Prices, Selection, and the Evolution of Food Industry

Résumé

In this paper, we set up a simple model that explains the relation between low input price, high exit rates and industrial concentration. More precisely, we argue that falling input prices force firms with low productivity to exit and induce expansion of more efficient incumbents at the expense of less productive producers. Our model helps reconcile some well‐established empirical results regarding the food processing industry. Indeed, agricultural prices have been declining between the early 1900s until 2006 while, over the same period, concentration and firm productivity have been increasing in the agri‐food industry.
Nous analysons l'incidence de réductions dans les prix des intrants sur le taux de sortie d'entreprises et le niveau de concentration industrielle. Les bas prix profitent davantage aux entreprises très productives et forcent la sortie d’entreprises moins productives. Ce phénomène est observé dans l'industrie de la transformation agroalimentaire. D’importantes baisses de prix ont été observées pour les produits primaires entre le début des années 1900 jusqu’en 2006 tandis que des hausses dans la concentration industrielle et la productivité des firmes ont été signalées durant la même période dans l’industrie agroalimentaire.
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Dates et versions

hal-01208918 , version 1 (06-06-2020)

Identifiants

  • HAL Id : hal-01208918 , version 1
  • PRODINRA : 214740

Citer

Carl Gaigné, Leo Le Mener. Agricultural Prices, Selection, and the Evolution of Food Industry. [University works] auto-saisine. 2012, 26 p. ⟨hal-01208918⟩
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